Sport

A Kistündért legyőzte a japán tini

Kétségtelen, hogy a legfrissebb olimpiai sportágak egyike, a programban először Tokióban szereplő gördeszka a harmadik évezred sportága.

A Kistündért legyőzte a japán tini
Gördeszkával száguld Nisija Momidzsi az aranyérem felé
Fotó: AFP/Ulrik Pedersen

Ám még ennek tudatában is meglepő, hogy a női utcai verseny három érmesének életkora összesen negyvenkét év! A bajnok japán Nisija Momidzsi és az ezüstérmes brazil Rayssa Leal egyaránt tizenhárom éves (utóbbi kettejük közül a fia­talabb 2008 januárjában jött a világra), míg a bronzérmes Nakajama Funa már tizenhat. Rayssa már két évvel ezelőtt szerepelt világbajnokságon... A negyedik helyezett amerikai Alexis Sablone a maga 34 évével szinte matrónának tűnik mellettük. Mindkét kislány nagy sztár lett hazájában, Rayssa Leal fotója, becenevével (Fadinha, Kistündér) ott virít a legnagyobb riói újság, az O Globo címlapján.

Hétfő estére eljutottunk az ötvenedik aranyérem kiosztásáig, vajon a tisztelt olvasók közül ki tippelné meg helyesen, hogy az európai küldöttségek közül a briteken kívül melyiknek van már legalább két aranya? A megfejtés: Koszovó, amely már két elsőséget is szerzett a női cselgáncsban. Distria Krasniqi után sokan Majlinda Kelmenditől, az 52 kg riói bajnoknőjétől, a címvédőtől várták a második aranyat, de őt Pupp Réka szenzációs bravúrral legyőzte vasárnap reggel. Ám nem kellett sokáig várniuk a koszovóiaknak az újabb sikerre, Nora Gjakova is nyert, 57 kg-ban. Még egy koszovói hölgy vár a rajtra: Loriana Kuka, aki maga is világbajnoki bronzérmes. Semmi túlzás: Koszovó a női cselgáncs Japánja.

Tegnap ünnepeltek a britek, az első két nap két érme után a harmadikon ötöt nyertek, három aranyat, két ezüstöt. Különösen a 10 méteres szinkronugrásban Matty Lee társaságában első Tom Daley-t ünnepelték. A 27 éves Daley – aki „szakmája” szerint televíziós személyiség és YouTube-vlogger – élete negyedik olimpiáján, egy londoni és egy riói bronz után nyert aranyat.

Az amerikaiak két aranyérmet is szereztek tegnap az Aszaka Lőtéren. A skeetesek női számában Amber English 31 évesen nyerte első olimpiai bajnoki címét. Az ugyancsak 1989-es születésű Vincent Hancock ellenben (majdnem) a US Team Szilágyi Árona: immár harmadszor nyerte meg ezt a számot, igaz, már Pekingben elkezdte, Riót pedig elrontotta.Az eddigi 50 aranyérmen 23 küldöttség osztozkodott. Van már aranya az önálló csapattal induló Hongkongnak is: Cseung Ka Long nyerte meg a férfi tőrvívást. Az egykori brit gyarmat sportolói 1952 óta vesznek részt az olimpiákon, eddig egy arany (1996, a vitorlázó Li Laj San), egy ezüst (a Ko Laj Csak, Li Csing asztalitenisz férfi páros) és egy bronz (2012, női keirinben Li Vaj Sze) volt a mérleg.

Kovacsics a brazilok elleni edzőmeccsen még játszott
Kovacsics a brazilok elleni edzőmeccsen még játszott
Fotó: MTI/Illyés Tibor


A magyar női kézilabda-válogatott hétfői tokiói edzésén megsérült Kovacsics Anikó, az együttes csapatkapitánya, aki számára sajnálatos módon véget ért az olimpia. A 15 fős keretbe a helyére Helembai Fannyt nevezik be. „A hétfő délelőtti edzés alatt Kovacsics Anikó korábban sérült válla kificamodott – mondta el Lohner Balázs csapatorvos.

A vizsgálatot követően helyretettem a sérült ízületet, de Anikónak sajnos véget ért az olimpia, további vizsgálatok várnak rá, ezek ismeretében dől majd el a további kezelés.” Elek Gábor szövetségi kapitány szerint: „Nehéz elmondani, mekkora veszteség a csapatnak, hogy Anikó nem tudja folytatni az olimpiát, szakmai és emberi szempontból egyaránt. Nem egyszerű a helyzetünk, de természetesen mennünk kell tovább, készülünk a brazilok ellen, hiszen nagyon kevés idő áll rendelkezésre a meccsig.”

Helembai Fanny becserélésével kapcsolatban a magyar csapat, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság benyújtotta a kérelmet a megfelelő orvosi dokumentációval együtt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság visszaigazolását követően kerülhet be a játékos a 15 fős keretbe, és költözhet be az olimpiai faluba. A magyar válogatott vasárnap 30–29-re kikapott a franciáktól a női torna első fordulójában, csapatunk kedden a brazilok ellen javíthat, akik a nyitófordulóban döntetlent értek el a címvédő orosz válogatott ellen.
(MS)

Tokió bajnokai

Asztalitenisz Vegyes páros, olimpiai bajnok: Mizutani Jun, Ito Mima (Japán)

Cselgáncs Férfiak. 73 kg, ob: Ono Sohej (Japán). Nők. 57 kg, ob: Nora Gjakova (Koszovó), …Karakas Hedvig helyezetlen.

Hegyi kerékpár ob: Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 1:25:14, …32. Parti András 10:19 p. h.

Gördeszka Női utcai verseny, ob: Nisija Momidzsi (Japán) 15,26 pont.

Íjászat Férfi csapatverseny, ob: Koreai Köztársaság (Kim Dzse Dok, Kim Vu Dzsin, Oh Dzsin Hjek).

Kajak–kenu Szlalom, férfi C–1, ob: Benjamin Savsek (Szlovénia) 98.25 mp.

Műugrás Férfi szinkrontoronyugrás, ob: Tom Daley, Matthew Lee (Nagy-Britannia) 471,81 pont.

Sportlövészet Férfiak, skeet, ob: Vincent Hancock (Egyesült Államok) 59 korong. Nők, skeet, ob: Amber English (Egyesült Államok) 56 korong.

Súlyemelés Női 55 kg, ob: Hidilyn Diaz (Fülöp-szigetek) 224 (szakítás: 97 kg, lökés: 127 kg).

Tekvondó Férfiak, 80 kg, ob: Makszim Hramcov (Orosz Olimpiai Bizottság). Nők, 67 kg, ob: Matea Jelic (Horvátország)

Torna Férfi csapatdöntő, ob: Orosz Olimpiai Bizottság (Nyikita Nagornij, Gyenyisz Abljazin, Artur Dalalojan, David Beljavszkij) 262,500 pont.

Triatlon Férfiak, ob: Kristian Blummenfelt (Norvégia) 1:45.04, …7. Bicsák Bence 52 mp h., …29. Tóth Tamás 3:15 perc h.

Úszás Férfi 100 m mell, ob: Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.37. 4x100 méteres gyorsváltó, ob: Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker, Zach Apple) 3:08.97, …5. Magyarország (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor) 3:11.06. Nők. 100 m pillangó, ob: Margaret MacNeil (Kanada) 55.59. 400 m gyors, ob: Ariarne Titmus (Ausztrália) 3:56.69, …10. Késely Ajna.

Vívás Férfiak. Tőr egyéni, ob: Cseung Ka Long (Hongkong). Nők. Kard egyéni, ob: Szofija Pozdnyakova (Orosz Olimpiai Bizottság), 2. Szofija Velikaja (Orosz Olimpiai Bizottság), 3. Manon Brunet (Franciaország), …4. Márton Anna, …9. Pusztai Liza, …32. Katona Renáta

Éremtükör

Kapcsolódó írásaink