Sport

Siklósi Gergely ezüstérmet nyert a tokiói olimpián

A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely 15-10-re kikapott a francia Romain Cannone-tól a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének vasárnap délutáni döntőjében a tokiói olimpián

Siklósi Gergely ezüstérmet nyert a tokiói olimpián
Az ezüstérmes Siklósi Gergely a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének eredményhirdetésén a tokiói olimpián
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A BHSE 23 éves, világranglista-vezető, világbajnoki címvédő vívója a helyi idő szerint esti döntőben némi meglepetésre 15-10-re kikapott a francia Romain Cannone-tól.

Siklósi egész nap felszabadultan vívott a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában, a kínai Tung Csao 15-9-es, a marokkói Husszam Elkord és a címvédő dél-koreai Park Szang Jung 15-13-as legyőzése után az elődöntőben magabiztosan, 15-10-re verte az olasz Andrea Santarellit.

A jelentős nemzetközi eredménnyel nem rendelkező, 24 éves párizsi rivális először a venezuelai Limardo Gascont (15-12), majd a holland Verwijlent (15-11) és az orosz Szergej Bidát (15-12), a legjobb négy között pedig az ukrán Igor Reizlint (15-10) győzte le.

A döntő közjátékkal kezdődött: meghibásodott a pást eredményjelzője, így nem tudták időben elkezdeni a mérkőzést. A két vívó hosszú percekig várta, hogy végre elrajtolhasson a küzdelem, amíg végre megjavították a berendezést.

A döntőben ugyan nem tudott győzni, de így is egész nap fantasztikusan vívott Siklósi Gergely
A döntőben ugyan nem tudott győzni, de így is egész nap fantasztikusan vívott Siklósi Gergely
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

A várakozás Siklósit zavarta meg jobban, nála jóval alacsonyabb ellenfele kétszer is gyorsan eltalálta őt, de aztán az első három perc vége előtt egy parádés tussal 4-4-re egyenlített. A folytatásban a vezetést is sikerült átvennie, de mint később kiderült, 6-5-nél volt utoljára nála az előny.

Cannone az esélytelenek nyugalmával vívott, mégpedig nagyon jól, 10-8 után állva hagyta riválisát, és szinte pillanatok alatt a végső győzelem kapujába került. 14-9-ről indult az utolsó három perc, amely azonban már nem pergett le, mert a francia bevitte a győztes találatot is.

Objektum doboz

Siklósi csalódottan gratulált ellenfelének, de edzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonnal megölelte őt, jelezve, hogy a vereség ellenére nagy eredményt ért el.

A tapolcai születésű versenyző a kardozó Szilágyi Áron szombati győzelme után a tokiói magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte.

Eredmények:

A 32 között:
Siklósi Gergely-Tung Csao (kínai) 15-9

A 16 között:
Siklósi-Husszam Elkord (marokkói) 15-13

Negyeddöntő:
Siklósi-Park Szang Jung (dél-koreai) 15-13
Andrea Santarelli (olasz)-Jamada Maszaru (japán) 15-13
Igor Reizlin (ukrán)-Mohamed Elszajed (egyiptomi) 15-13
Romain Cannone (francia)-Szergej Bida (orosz) 15-12

Elődöntő:
Siklósi-Santarelli 15-10
Cannone-Reizlin 15-10

Bronzmérkőzés:
Reizlin-Santarelli 15-12

Döntő:
Cannone-Siklósi 15-10

A végeredmény:
1. Romain Cannone (Franciaország)
2. SIKLÓSI GERGELY (MAGYARORSZÁG)
3. Igor Reizlin (Ukrajna)

Kapcsolódó írásaink