Sport

A párbajtőröző Siklósi Gergő az elődöntőért vívhat

Verrrasztó Dávid negyedik, Hosszú Katinka ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett 400 méteres vegyesúszásban

Vasárnap, az olimpia második versenynapján, tizenkét sportágban szerepelnek magyarok. Ezúttal is szoríthatunk magyar sikerekért, de nem indult jól a nap: Hosszú Katinkának nem sikerült a címvédés, 5. lett a női 400 méteres vegyesúszásban, illetve vereséget szenvedett első mérkőzésén férfi vízilabda-csapatunk. Vannak azért jó hírek is, Verrasztó Dávid negyedik lett 400 vegyesen, menetel párbajtőröző reménységünk Siklósi Gergely, a sportlövő Péni István gyengébb számában bejutott a döntőbe és remekül menetel a dzsúdós Pupp Réka, aki a 8 közé került az 52 kilogrammosok küzdelmében, ott vereséget szenvedett, de a vígaszágon tovább küzdhet a bronzéremért.

A párbajtőröző Siklósi Gergő az elődöntőért vívhat
Siklósi Gergely bejutott a negyeddöntőbe
Fotó: AFP/Xinhua/Zhang Hongxiang

ÚSZÁS. Az úszóversenyek második napján került sor mindkét nem 400 méteres vegyesúszásának döntőjére. A női mezőnyben két magyar – Hosszú Katinka és a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bekerült a fináléba. Hosszú jól rajtolt, a pillangó első 50 métere után vezetett, 100 után a második helyen úszott. Háton azonban feljött a japán Ohasi Jui, élre állt, a háromszoros olimpiai bajnok magyar pedig a harmadik helyre csúszott vissza és a különbség pedig egyre nőtt. Mihályvári-Farkas a nyolcadik helyen úszott ekkor. Mellen Emma Weyant javított, de Hosszú ekkor még harmadik volt, nagyjából fél testhosszal megelőzve a másik amerikait. Gyorson Maria Belmonte erősített, le is előzte Hosszút. Olimpiai bajnokunk nem tudott újítani, és végül 4:35.98-cal az ötödik helyen ért célba. Mihályvári-Farkas Viktória viszont jól hajrázott, és 4:37.75-tel hatodik lett. A számot Ohasi nyerte, Weyant lett a második, Flickinger a harmadik. Verrasztó Dávid – 32 évesen, élete első olimpiai döntőjében – lassan rajtolt, majd a hátúszásban igyekezett felzárkózni, a második úszásnem után a hatodik helyen fordult. Verrasztó mellen remekelt, feljött a harmadik helyre. A gyorsúszásban valamennyi úszó nagy hajrába kezdett, Verrasztó is küzdött, de végül a bronzérmes ausztrál Brendon Smith-től 21 századdal lemaradva, a brit Max Litchfielddel azonos idővel, a negyedik helyen csapott célba.

VÍZILABDA. Görögország 10-9-re nyert az emberelőnyös helyzeteinek kevesebb mint a felét kihasználó magyar férfi vízilabda-válogatott ellen az olimpia csoportkörének első meccsén. A magyar csapat az első negyed után még 3-2-re vezetett, a második és a harmadik negyedben azonban a görögök lőttek több gólt (4-3, 3-2), az utolsó etap pedig döntetlenre végződött. A kilenc magyar gólból Varga 3-at, Angyal, Erdélyi 2-2-t, Manhercz, Jansik pedig 1-1-et szerzett. A magyar csapat kedden Japán ellen folytatja az olimpiát.

VÍVÁS. A női tőrözők között három versenyzőnk – Pásztor Flóra, Kreiss Flóra és Kondricz Kata – a férfiak párbajtőr versenyében Siklósi Gergely lépett pástra. Pásztor Flóra a selejtezőben 15-8-ra legyőzte az algériai Meriem Mebarkit, a legjobb tizenhat közé jutásért viszont nagy csatában, 15-13-ra kikapott a Rio de Janeiróban ötödik, világbajnoki ezüstérmes Ysaora Thibustól. Kondricz Kata a 2018-ban világbajnok olasz Alice Volpitól kapott ki 15-5-re. Harmadik női tőrözőnk, Kreiss Fanni a tizenhatba jutásért bravúros győzelmet aratott, a világbajnoki ezüstérmes olasz Martina Batinit verte bravúrral, 15-10-re, a folytatásban viszont túl erősnek bizonyult az olimpia elsőszámú aranyesélyese, az orosz orosz Inna Gyeriglazova. Kreiss jól vívott, de 15-10-re a címvédő nyert. Siklósi Gergely a 32 között, a kínai Csao Tung elleni 15-9-es győzelemmel kezdte az olimpiát, majd a marokkói Husszam Elkord következett. A két vívó a vártnál valamivel talán szorosabb asszót vívott, de a legfontosabb, hogy világbajnokunk 15-13-ra győzött és bejutott a legjobb nyolc közé.

EVEZÉS. Negyeddöntős futamában második lett, ezzel elődöntőbe jutott egypárevezésben Pétervári-Molnár Bendegúz. A magyar evezős futamában gyakorlatilag végig a második helyen lapátolt a Rio de Janeiróban ezüstérmes horvát Damir Martin mögött. Pétervári-Molnár ezzel bejutott a legjobb 12 közé, a szerdai elődöntőbe.

SPORTLÖVÉSZET. Major Veronika légpisztolyban 34. lett, nem jutott tovább a selejtezőből. Férfi légpuskában Péni István és Pekler Zalán állt a lőállásba, előbbi – 629.4 körös teljesítménnyel, a hetedik legjobb eredménnyel – bejutott a döntőbe, Pekler pedig a 47 versenyző közül a 39. helyet szerezte meg.

TENISZ. Fucsovics Márton közösségi oldalán jelentette be, hogy makacs vállsérülése miatt nem tud rajthoz állni, a wimbledoni elődöntős lengyel Hubert Hurkacz elleni mérkőzése előtt visszalép az olimpiától.

TOLLASLABDA. Csoportmérkőzésekkel kezdődött az olimpia. Férfi versenyzőnk, Krausz Gergely a nála lényegesen esélyesebb, világranglista-ötödik, indonéz Anthony Sinisuka Ginting ellen szenvedett vereséget. Krausz tisztességgel küzdött, az első szettben 13, a másodikban 8 pontot szerzett, nem volt esélye ázsiai vetélytársával szemben.

CSELGÁNCS. Pupp Réka óriási bravúrral kezdett, első mérkőzésén legyőzte a címvédő, világ- és Európa-bajnok, koszovói Majlinda Kelmendit. A tizenhat között is nagyszerűen versenyzett, ipponnal verte meg az amerikai Angelica Delgadót, ezzel az elődöntőért dzsúdózhatott az 52 kg-osok mezőnyében. Itt sajnos kikapott a svájci Fabienne Kochertől, de a vigaszágon folytathatja a küzdelmet a bronzéremért. A folytatásban első ellenfele a dél-koreai Pak Da Szol lesz.

ASZTALITENISZ. Póta Georgina vereséget szenvedett svájci vetélytársától, a női egyes második fordulójában a svájci Rachel Moret 4:1-re (9, 12, 7, –7, 9) legyőzte 30. helyen kiemelt versenyzőnket.