Sport

Mindhárom női tőrözőnk helyezetlenül zárt

A magyarok közül utolsóként, a 16 között Kreiss Fanni is búcsúzott a női tőrözők vasárnapi egyéni versenyétől a tokiói olimpián.

Mindhárom női tőrözőnk helyezetlenül zárt
Kreiss Fanni bravúros győzelemmel kezdett az olimpián, de a második asszóját már nem tudta megnyerni
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A magyar vívó az első asszójában a világbajnoki ezüstérmes olasz Martina Batinit verte bravúrral, 15-10-re. Rosszul kezdett a vele egykorú, 32 éves, csapatban világ- és Európa-bajnok riválissal szemben, 5-2-es hátrányba került, innentől azonban hat tust adott sorozatban, és az első három perc után 11-7-re vezetett. A pihenőt követően is ültek az akciói, Batini pedig tehetetlen volt.

„Az elején nem sikerült megvalósítanom a megbeszélt taktikát, de miután megéreztem a tempóját, már működött az, amit elterveztünk. Ismerem őt junior korom óta, sokat vívtunk már egymással” - mondta az UTE Universiade-győztes tőrözője, aki a következő körben a lehető legnehezebb ellenféllel, az orosz Inna Gyeriglazovával találkozott.

Itt újabb bravúrra lett volna szüksége Kreissnek, de a címvédő és világbajnok, világranglista-vezető orosz Inna Gyeriglazova már túl erős ellenfélnek bizonyult. Bár az első tust Kreiss adta, három perc után 4-2-re már a riói bajnok vezetett, és a folytatásban növelve előnyét magabiztosan menetelt a győzelem felé. Az UTE tőrözője ugyanakkor nem adta könnyen magát, fogcsikorgatva harcolt egy-egy találatért, és ha végül nem is sikerült megszorongatnia a 15-10-re diadalmaskodó Gyeriglazovát, némileg azért megnehezítette a dolgát.

„Szerettem volna még tovább vívni, bár tisztában voltam vele, hogy a mezőny legerősebb versenyzője áll a pást túloldalán. Nem jött be az alap koncepció, amit elterveztem, és úgy érzem, túl későn váltottam. Holnap jön egy kis pihenő, aztán elkezdünk készülni a csapatversenyre” - mondta a 32 éves Kreiss Fanni.

Kondricz és Pásztor is a 32 között búcsúzott

Kondricz Kata és Pásztor Flóra is kiesett a 32 között.

Előbbi a 2018-ban világbajnok olasz Alice Volpitól kapott ki 15-5-re, utóbbi pedig a 2016-ban, Rióban ötödik, vb-ezüstérmes francia Ysaora Thibus-től nagy csatában, 15-13-ra.

Kondricz számára az első, Pásztornak a második asszó jelentette a végállomást egyéniben.  Előbbi a 2018-ban világbajnok olasz Alice Volpitól kapott ki simán, 15-5-re. Pedig az elején még vezetett 2-0-ra, de aztán érvényesült a papírforma, Volpi 11-3-ra ellépett és végig irányítva nyert.

Pásztor, aki egy győzelmen már túl volt, nagy csatára késztette a 2016-ban, Rióban ötödik, vb-ezüstérmes francia Ysaora Thibus-t, a hajrában 12-10-re is vezetett ellene, de a végét a rivális bírta jobban, aki 15-13-ra nyert.

Kondricz számára az első, Pásztornak a második asszó jelentette a végállomást egyéniben, de a csütörtöki csapatversenyben még mindketten pástra lépnek, Kreiss Fannival együtt ők alkotják a tőrcsapatot, a tartalék a hetedik olimpiáján szereplő Mohamed Aida.

Kapcsolódó írásaink