Sport

Döntős a 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó

Bejutott a döntőbe a 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó vasárnap a tokiói olimpia úszóversenyén. A délutáni program többi magyar indulójának nem sikerültek ilyen jól az előfutamok: Telegdy Ádám 29. lett, Bohus Richárdot pedig kizárták, így egyikük sem került be a fináléba, ahogy Késely Ajna sem, aki 10. helyen végzett 400 méter gyorson.

Döntős a 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó
Milák Kristóf (jobbról a második) döntőbe jutott az olimpián a 4x100-as férfi gyorsváltó tagjaként
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összetételű négyes 3:12.73 perces idejével a hatodik helyen került a fináléba.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen kellemetlen lesz. Ennél jobbat szeretnék úszni. Sokaknak kellemetlen a reggeli döntő, de nekem nem szokott problémát jelenteni” - értékelt Milák Kristóf, a 200 méter pillangó világbajnoka. Szabó Szebasztián úgy vélekedett, neki óvatosabban kellene kezdenie, mert a végére elfáradt.

„Jó volt ez a futam, de a célba nyúláson még lehet javítani. A váltásunk necces volt” - fogalmazott a befejező ember, Németh Nándor. A döntőt magyar idő szerint hétfőn 5.05 órakor rendezik.

Telegdy 29., Bohust kizárták 100 méter háton

Telegdy Ádám és Bohus Richárd sem jutott tovább 100 méter háton. Telegdy 54.42 másodperces idejével összesítéseben a 29. helyen végzett, míg Bohus a rajt után túl sokáig delfinezett a víz alatt, ezért kizárták az előfutamából.

„Örülök, hogy kipróbáltam a medencét. A 200 méter az erősebb számom, de a 100-ból nem szoktam messzemenő következtetést levonni, mert teljesen máshogy úszom” - fogalmazott Telegdy, akinek eddig nagyon tetszik az olimpia, és az uszodát, valamint a medencét is tökéltesnek tartja, amelyben jó időket lehet elérni.

Bohus viszont némi riadalmat is keltett a vegyeszónában, mert megtalálta a rést a pajzson, azaz kibújt a kordonok között, így levágta az interjúzóna tekergő labirintusát, hogy minél hamarabb elkezdhesse a készülést a 4x100 méteres gyorsváltóra, amely 50 perccel a futama után volt. Utólag finoman utalt rá, hogy a staféta érdekében nem erőltette meg magát az előfutamok során, olyan egy perc körüli időt úszott.

A leggyorsabb az orosz Kliment Kolesnyikov volt, aki 52.15 másodperces idejével megközelítette az amerikai Ryan Murphy 51.85 másodperces világcsúcsát.

Késely 10. helyen végzett 400 méter gyorson

Késely Ajna összesítésben a tizedik helyen végzett 400 méter gyorson, így nem jutott döntőbe. A Kőbánya SC 19 éves versenyzője nem tudta megközelíteni egyéni legjobbját (4:01.31), amivel 2019-ben negyedik volt a kvangdzsui világbajnokságon. A 4:05.34 perccel előfutamában a hatodik lett.

„Nagyon csalódott vagyok, pedig az Eb után szép és kemény felkészülést csináltam végig, melynek eredményeként sok kilót leadtam. Úgy tűnik, ehhez a távhoz még fel kell gyorsulnom, de a jelenlegi súlyom talán a 800-hoz alkalmasabb” - mondta a Kőbánya SC 19 éves versenyzője, aki azon is elmélkedett, hogy talán túlságosan a szám világbajnoki címvédőjére, az ausztrál Ariarne Titmusra koncentrált és nem magára.

A leggyorsabb az ötszörös olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky volt 4:00.45 perccel.

Kapcsolódó írásaink

Hosszú Katinka ötödik lett 400 vegyesen

ĀA háromszoros olimpiai bajnok úszó sokáig dobogós helyen állt, az utolsó 100 méteren azonban visszaesett - Az első olimpiáján szereplő Mihályvári-Farkas Viktória 6. helyen ért célba

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom