Sport

Vasárnapi reménykedés: ki korán kel, aranyat lel

Az egész magyar küldöttség eredményességét jelentősen befolyásolhatja úszóink tokiói szereplése, akik közül néhány éremesélyes már szombaton a döntőbe jutásért küzd.

Vasárnapi reménykedés: ki korán kel, aranyat lel
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen kezdi az olimpiát
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A sportág magyar szurkolóinak korán kell kelniük, ha látni akarja Hosszú Katinkáék döntőit, mert azok magyar idő szerint hajnali fél négykor kezdődnek. (Az előfutamok délben.) A fura időbeosztás oka, hogy az NBC amerikai televíziós társaság az úszódöntőket ottani fő műsoridőben közvetíthesse. Az NBC csatorna 2032-ig 7,65 milliárd dollárt (több mint kétezermilliárd forintot) fizet a nyári és téli játékok közvetítési jogaiért.

Sós Csaba szövetségi kapitány a helyszínen sem változtatott korábbi véleményén, három-négy érmet és legalább egy aranyat vár az úszóktól. „Van ugyan hét-nyolc éremesélyünk, ennek a felét érdemes bevállalni. Hárman, Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka aranyesélyesként indulnak, de legalább egy legyen meg. A dobogóra odaérhet még Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid is, de egy olimpián bármi megtörténhet, még csodák is.”

Ilyen csoda volt Rióban Hosszú Katinka három arany- és egy ezüstérme. Azóta elvált edzőférjétől Shane Tusuptól, de nélküle is megnyerte a két vegyesúszó számot a 2019-es vb-n. A májusi Eb-n 400 vegyesen első, 200-on harmadik, 200 pillangón második lett. Sós szerint: „Nem illúzió, hanem realitás, hogy Hosszú aranyérmet nyerjen 400 méter vegyesen. Az elmúlt két évben senki nem úszott 4:32 perc alatt rajta kívül, ebbe már a 2019-es, kvangdzsui világbajnokság is beletartozik. Talán kijelenthető, hogy nem kell világcsúcs a győzelemhez, talán 4:30, 4:31 perces idő is elég lehet.”

Minden szaklap szerint a 200 méteres pillangó esélyese a szám világcsúcstartója és világbajnoka, Milák Kristóf, aki újonc Tokióban. Kapás Boglárka Rióban 800 gyorson nyert bronzérmet, azóta pillangóra váltott, sé két éve 200 méteren világbajnoki aranyérmet nyert. A budapesti Eb-n egyéni rekorddal, 2:06.50-nel győzött, és ennél (kicsivel) jobb eredményt idén csak az amerikai Hali Flickinger és a kínai  Csang Jü-fej úszott.

Ma rendezik meg a női és a férfi 400 méter vegyes előfutamait, és reményeink szerint a vasárnap hajnali döntőkben több magyarért is szurkolhatunk. A nőknél a biztos favorit Hosszú Katinka mellett erre akár Mihályvári-Farkas Viktória is „beférhet” a döntőbe. A férfiaknál Bernek Péter és Verrasztó Dávid indul, a kapitány szerint utóbbinak jó esélye lehet éremre, csak jusson döntőbe, ami korábban nem sikerült neki.

„Ha döntőbe kerül, akkor ott parádés lesz, ebben biztos vagyok” – jelentette ki Sós, aki szerint a 32 éves versenyző nagyon biztató időt ért el a Sette Colli viadalon. Egy riválissal kevesebb lesz, mert  az orosz Ilja Borogyin koronavírustesztje pozitív lett, így a 18 éves Európa-bajnok el sem utazhatott Tokióba.

Bruce Springsteen lánya is részt vesz az olimpián. A rocklegenda huszonkilenc éves lánya díjugratásban indul a játékokon, természetesen amerikai színekben, mert hát Born in the U.S.A. Jessica ötéves kora óta lovagol, a mostani az első ötkarikás szereplése, Londonban tartalék volt, Rio de Janeiróba nem jutott el. A világranglista 14. helyezettje az augusztus 3-án kezdődő számában a Don Juan van de Donkhoeve nevű, tizenkét éves csődört lovagolja majd. (RR)
 

A csoportkör időrendje nem kedvez a továbbjutást megcélzó magyar női kézilabda-válogatottnak. A magyar együttes vasárnap helyi idő szerint 21.30-tól (14.30) az öt évvel ezelőtt olimpiai ezüstérmes Franciaországgal játszik. Elek Gábor szövetségi kapitány csapata mindössze 36 órával később, kedden délelőtt 11 órától (4.00) Brazíliával mérkőzik a B csoportban.
 

Kapcsolódó írásaink

Pénz beszél

ĀAz olimpia hagyományosan a győzelemről és a dicsőségről szól. Egy nemzet keble dagad, ha valamelyik olimpikonjuk tisztességgel megküzd az éremért