Sport

Pénz beszél

Az olimpia hagyományosan a győzelemről és a dicsőségről szól. Egy nemzet keble dagad, ha valamelyik olimpikonjuk tisztességgel megküzd az éremért.

Pénz beszél
Durant fölényes tempódobással mutatja klasszisát
Fotó: AFP/Aris Messinis

Az sem tragédia, ha nem a legfényesebb lesz a jutalma. A küzdelem, a helytállás, a kitartás vesztesekből is képes hősöket teremteni. És persze – miként más világversenyek szereplői – az ötkarikás játékokon résztvevők sem amatőrök, már nagyon régóta. Az olimpiai érmeket az egyes országok sportvezetése, kormánya finanszírozza.

A Privatbankar.hu összegezte, hogy ha minden a  tokiói olimpián elinduló magyar sportoló aranyérmet nyerne, akkor az 8,7 milliárd forint kiadást jelentene az államkasszának, tekintettel arra, hogy a kormány tavaly módosította a versenyzői pénzjutalmakat, és egy magyar olimpiai aranyérem immár 50 millió forintot ér. Az ezüstérem 35,7 millió forintot, a bronz 28,5 milliót hoz, még a nyolcadik helyezettnek is jár 2,8 millió forint. (Egy olimpiával ezelőtt 35 millió forint volt a plafon.)

Nem minden ország ilyen bőkezű. Európában a britek, a norvégok és a svédek csak a dicsőségért (és a szponzori támogatásért) vetélkednek. Általánosságban elmondható, hogy főleg az ázsiai országokban van ázsiójuk az olimpiai medáloknak. Indonéziában 746 ezer dollár (227 millió forint) üti az olimpiai bajnok markát. Alig marad el ettől Szingapúr és Hongkong.

Az öreg kontinensen az olaszok is jócskán emeltek a díjakon, 180 ezer euró az oro olimpico értéke (mintegy 64 millió forint). A legtöbb érmet vélhetően az Egyesült Államok versenyzői szerzik majd, arrafelé most 37,5 ezer dollárt (11 millió forint) ér a győzelem. (Simone Biles tornásznő és Katie Ledecky úszónő éremhalmozás esetén győzze összeszámolni a dollárokat.) Az oroszok ennél bőkezűbbek (18 millió forint), és egy személygépkocsi is része az érmesek jutalmának. Egy német olimpiai bajnok viszont csak 6,6 millió forinttal lesz gazdagabb.

A Forbes készített egy összeállítást arról, hogy a tokiói olimpián indulók közül – sport- és reklámkeresetük alapján – kik alkotják a leggazdagabbakat. Természetesen nekik jó esélyük van aranyéremmel távozni Japánból. S az újabb siker vélhetően – túl az aranyért járó hazai elismerésen – újabb bevételeket generál majd. Az élen a Brooklyn Nets játékosa, az amerikai Kevin Durant áll (75 millió dollár), őt a japán teniszező, Oszaka Naomi követi (60 millió dollár), majd Damian Lilliard, a Portland Trailblazers kosárlabdázója (40,5 millió dollár).

Lemaradt a képzeletbeli dobogóról a szerb világelső teniszező, Novak Djokovics (34,5 millió dollár). Az ötödik a brit színekben induló északír golfos, Rory McIlroy, őt egy újabb NBA-sztár, Devin Booker követi, és meglepetésre felfért a listára a japán férfi teniszező, Nisikori Kei. A sort két további amerikai NBA-kosaras zárja, Khris Middleton és Jrue Holiday.

Az összegekbe csupán a 2020 és 2021 májusa közötti kereseteket, pénzdíjakat, bónuszokat számították be az összeállítás szerzői.

Néhány doppinggyanús orosz sportolót nem engedtek elutazni az olimpiára. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) pénteki közlése szerint a 2015-ben leállított moszkvai laboratóriumból összegyűjtött bizonyítékok alapján akadályozták meg a gyanús sportolók elutazását Tokióba.
A 335 fős orosz küldöttség tagjai a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberi határozata értelmében az olimpián nem indulhatnak országuk zászlaja alatt, és himnuszukat sem játszhatják le a győztesek tiszteletére. Emellett ruházatukon nem viselhetik az Oroszország (RUS) feliratot, csapatuk az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) név alatt szerepel. Az orosz himnusz helyett az olimpiai eredményhirdetéskor Pjotr Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének egyik részlete hangozhat fel.
(AD)

Kapcsolódó írásaink