Sport

Vigyázz, kész, rajt!

Ma, magyar idő szerint 13 órakor a tokiói Olimpiai Stadionban hivatalosan is megkezdődnek a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott nyári játékok.

Vigyázz, kész, rajt!
Már nem sok van hátra az olimpiai lángváltóból. Ma megtudjuk azt is, hogy a lánggal ki teszi meg az utolsó métereket, és hogyan gyújtják meg az Olimpiai Stadionban a kandelábert
Fotó: AFP/Philip Fong

Arról, hogy a világ legnagyobb sporteseményének ünnepélyes megnyitóján mi történik majd, nem szivárgott ki semmi. Hétpecsétes titok. És ez így van jól. Nem tudjuk, ki hozza be az olimpiai lángot, egyáltalán hol lesz a kandeláber, amelyben a játékok végéig ég majd a tűz, és azt se, milyen kulturális show-műsorral készülnek a japánok, akik előtt nagyon magasan van a léc.

A megnyitók ugyanis mindig, minden olimpián rendkívül színvonalas kavalkádot hoztak. A rendező országok mindig óriási összegeket költöttek rendezőre, koreográfusra, jelmezekre, fellépő művészekre és a legmodernebb technikák beemelésére. Az utóbbi évtizedekben a nézőket is bevonták az előadásba – hol mivel. Na ez most nem lesz így. Az ünnepélyes megnyitó ugyanis szinte zárt kapus lesz. Az egyes nemzetek delegá­cióit a tribünön csupán pár fő képviselheti: a magyar csapatot Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és főtitkára, Vékássy Bálint, valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár alkotja.

Ötvenhét esztendeje Hirohito császár nyitotta meg az 1964-es tokiói olimpiát, a 2020-as ötkarikás játékokon Naruhito császáré a megtiszteltetés. Az uralkodó tegnap este fogadta Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, aki ígéretet tett arra, hogy a szigorú egészségügyi előírások betartásával mindent megtesznek azért, hogy a japán lakosságra leselkedő veszélyt minimálisra csökkentsék.

Naruhito mindennek, csak nem könnyűnek nevezte a rendezést a pandémiás helyzetben. „Szeretném kifejezni a hálámat azoknak, akik bármilyen módon részt vettek az olimpia előkészületeiben, illetve ott vannak a versenyhelyszíneken” – mondta a császár.

A megnyitót hagyományosan a nemzetek küldöttségeinek felvonulása zárja, amelyen ezúttal végig kötelező lesz a távolságtartás és a maszkviselés. Az ilyenkor megszokott önfeledt, vidám masírozás hangulatát ez – és a szinte üres stadion – nyilván befolyásolja.

A küldöttségek létszámát nem maximalizálták, de több nagy létszámú csapat jelezte, sportolóiknak csak töredéke jelenik meg az eseményen. Minden idők legnagyobb (478 sportoló) ausztrál küldöttségét ötvenen képviselik. Magyarország a 143. bevonuló nemzet lesz. A magyar zászlót Mohamed Aida és Cseh László együtt hozza be a stadionba. Az ünnepség várhatóan háromórás lesz, tokiói idő szerint 23 órakor zárul – vélhetően parádés tűzijátékkal.

Van hét-nyolc éremesélyünk, ennek a felét érdemes bevállalni. Hárman, Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka pedig aranyesélyesként indulnak, de legalább egy legyen meg. A dobogóra odaérhet még Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid – nyilatkozta Sós Csaba szövetségi kapitány. Az úszók szombaton kezdenek, a férfi és női 400 méteres vegyes döntője vasárnap hajnalban lesz fél négytől.
 

Legek a vízilabdatorna kapcsán: 17 – a legnagyobb különbségű győzelem: Magyarország 1932-ben 17–0-ra nyert Japán ellen; 9 – Magyarország a csúcstartó kilenc olimpiai arannyal (négynél többet senki nem szerzett); 5 – Gyarmati Dezső a legeredményesebb vízilabdázó, 1948 és 1964 között öt érmet gyűjtött: három aranyat, egy-egy ezüstöt és bronzot.
 

Karanténba került az amerikai strandröplabdázó Taylor Crabb és a cseh Marketa Slukova. Mindkét országban akadtak már pozitív tesztet adók, az előbbinél a női tornászok, az utóbbinál egy aszteliteniszező és két edző is covidos, mind a számukra fenntartott hotelben várják eredményeik javulását. A török zászlóvivő, a röplabdázó Eda Erdem Dündar hasonló okból kénytelen kihagyni a megnyitót.

Kapcsolódó írásaink

Richarlison megverte a németeket

ĀHa egy valamit érdemes leszűrni az olimpia férfi labdarúgótornájának első játéknapja után, az feltétlenül az: felejtsük el az A válogatottak erőviszonyait