Sport

Verseny nélkül győzött Brisbane, amely 2032-ben nyári játékokat rendezhet

NOB-kongresszus, Tokió

A korábbi sok visszalépés miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői nem írtak ki pályázatot a 2032-es nyári játékok megrendezésére, a szervezet végrehajtó bizottsága júniusban Bris­bane-t javasolta rendezőnek.

Verseny nélkül győzött Brisbane, amely 2032-ben nyári játékokat rendezhet
Fotó: AFP/Pool/Toru Hanai

Mindezek után a NOB tokiói 138. teljes ülésén a tagok megszavazták, hogy az egyedüli jelölt Brisbane lehet a házigazdája – Párizs (2024) és Los Angeles (2028) után – a 2032-es olimpiának. A nyári játékok történetében Ausztrália harmadszor lesz házigazda, 1956-ban Melbourne-ben, 2000-ben pedig Sydney-ben volt olimpia.

„Történelmi nap ez, nem csupán Brisbane és Queensland, hanem az egész ország számára – nyilatkozott Scott Morrison ausztrál kormányfő. – Célunk, hogy olyan nagy eseményeket rendezzünk, amelyek gazdasági növekedést eredményeznek, egyúttal társadalmi előnyökkel is járnak a következendő évekre.”

A NOB februárban jelentette be, hogy célzott párbeszédet folytat Brisbane-nel a rendezésről, ami általános meglepetést váltott ki a sportvilágban. A Thomas Bach vezette NOB a kezdetektől el volt ragadtatva az ausztrál pályázattól, amelyet az ország kormánya és Queensland állam is teljes mellszélességgel támogatott. Sokat nyomott a latban, hogy a helyszínen a sportlétesítmények jelentős része már készen van.

Kapcsolódó írásaink