Sport

Meglepetések a Hangya nagy napján

A tokiói olimpia nem Tokióban kezdődött. E paradoxon feloldása egyszerű: a szerdai programban szerepelt első események színhelye nem a főváros, hanem Fukusima és Szapporó voltak.

Meglepetések a Hangya  nagy napján
Formiga blokkol, fut, cselez és rekordot dönt
Fotó: AFP-Kohei Chibagara

Az éppen tíz évvel ezelőtti atomerőmű-baleset helyszínén, a Japán–Ausztrália softballmérkőzéssel kezdődtek a versenyek, a hazaiak 8–1-re nyertek az ausztrálok ellen. (További eredmények: Egyesült Államok–Olaszország 2–0, Kanada–Mexikó 4–0.)
A női labdarúgótornán minden csapat bemutatkozott, bombameglepetések, megdőltek olimpiai rekordok. A legnagyobb szenzációt a fő esélyes Egyesült Államok 3–0-s tokiói veresége jelentette a svédek ellen, a világbajnoki címvédő 2007 óta először szenvedett tétmérkőzésen ilyen súlyos vereséget.

A továbbjutás ettől még nem került veszélybe, de tagadhatatlan, hogy az olimpiai női torna legidősebb átlagéletkorú csapata megalázó vereséget szenvedett mumusától. A svédek ellen a legutóbbi négy, nagy tornán játszott meccsből csak egyet nyertek meg az amerikaiak. A G csoport másik mérkőzésén: Ausztrália–Új-Zéland 2–1.

Győzelemmel rajtolt az E csoportban, Szapporóban a brit válogatott a chileiek ellen (2–0), a japánok ellenben csak döntetlent játszottak a kanadaiakkal. Az F csoportban, Mijagiban a brazilok 5–0-ra verték a hajdanán sportági nagyhatalomnak számító kínaiakat, a 43 éves Formiga (Hangya) játszott, s ezzel történelmet írt. A női futball eddigi mind a hét olimpiai tornáján szerepelt, ezzel ő lett az első csapatjátékos, aki hét olimpián is játszott. A hollandok 10–3-ra kiütötték Zam­biát, az olimpiákon először jutott el női labdarúgócsapat két számjegyű gólszámig.

Kapcsolódó írásaink