Sport

Páratlan készültség az olimpiai faluban

A magyar úszók egy része már a tokiói medencét teszteli, női kézilabdázóink csak csütörtökön edzhetnek a „szentélyben”

Egyre többen érkeznek meg Japánba a 173 fős magyar küldöttségből. Már csak azok készülnek itthon, akiknek a versenye az ötkarikás játékok második hetére esik.

Páratlan készültség az olimpiai faluban
Bohus Richárd készül közelebbről is megismerkedni a medencével a Tokiói Vizes Központban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A birkózók szombaton, a kajak-kenusok és az öttusázók vasárnap kelnek útra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki Japánban van, az mind beköltözött az olimpiai faluba.

Az ötnapos szabály miatt a magyar úszócsapatnak is csak a kisebbik része, mint a vasárnapi 400 méteres vegyesúszás döntőjébe várt Verrasztó Dávid és a háromszoros olimpiai bajnok, világcsúcstartó Hosszú Katinka rendezkedett eddig be, elhagyva korábbi edzőtáboruk helyszínét. Az MTI bejutott a mini különítmény medencés edzésére, ahol a már említetteken kívül Bohus Richárdot és Bernek Pétert is lencsevégre kapta a Tokiói Vizes Központban.

A többi még Kórijamában edző úszónkról a világbajnok Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs küldött a szövetség Facebook-oldalára helyzetjelentést: „A Tokiótól három és fél órára lévő japán városban kiváló körülmények között történik az akklimatizáció.

A hotelben három emeletet különítettek el a magyar csapatnak. A válogatott három busszal közlekedik a tíz percre lévő tízpályás uszoda és a hotel között, illetve mindenki az általa meghatározott időpontban tud edzeni. Minden reggel tesztelik a versenyzőket és a szakembereket. A hotelben mindenkitől elzárva, biztonságos körülmények között töltik az utolsó napjaikat az olimpia előtt a magyar csapat tagjai! És a lényeg: mindenki egészséges!”

Női kézilabdázóink is túl vannak az első labdás edzésen, ismerkednek az ötkarikás körülményekkel, amelyekkel a mieink 2008 óta nem találkoztak. A magyar szövetség közösségi oldalán az olvasható, hogy Elek Gábor szövetségi kapitány szerint ideálisak a körülmények. Hozzátette, hogy némi jetlag azért előfordul, és a versenycsarnokba csak csütörtökön léphetnek be. Aznap a kétszeres ötkarikás aranyérmes Norvégiával vívnak edzőmeccset.

Bízik az eredményes kezdésben Kulcsár Krisztián

Hétfőn érkezett Tokióba Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki azt tapasztalta, a néhány pozitív teszt ellenére az olimpiai faluban uralkodó hangulaton alig érhető tetten a pandémia hatása. Legfeljebb a maszkok kötelező viselése és az étkezőben a plexifalak felhelyezése emlékezteti a sportolókat a különleges helyzetre.

A MOB elnöke az MTI-nek elmondta, hogy fontos lehet a jó rajt: „Bár minden országnak fontos a jó kezdés, nekünk magyaroknak különösen, tekintve hogy az úszás és a vívás is a program elején szerepel. Nagyon jó lenne, ha a házigazda japánok is jól rajtolnának, mert szerintem akkor elmúlna ez a görcsösség és feszültség, ami most jellemzi őket az olimpia kapcsán, és a sikerekre helyeződne át a hangsúly” – nyilatkozta Kulcsár, aki a szervezést eddig döcögősnek nevezte.

„A japánok óriási energiákat fektettek a Covid–19 elleni küzdelembe, hogy biztonságosan megrendezzék az olimpiát, de úgy tűnik, ez abban is érezteti a hatását, hogy tőlük szokatlanul minden más igencsak döcögős” – mondta Kulcsár, aki példaként elmondta, még a sportolókat szállító buszok is rendszeresen késnek.
(SM)

Kapcsolódó írásaink