Sport

Di María góljával Argentína nyerte a Copát

Argentína 1-0-ra legyőzte a házigazda Brazília válogatottját a labdarúgó Copa America szombat esti döntőjében.

Di María góljával Argentína nyerte a Copát
Argentína 1-0-ra legyőzte a házigazda Brazília válogatottját a labdarúgó Copa America szombat esti döntőjében
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

 A mérkőzés egyetlen gólja a 21. percben született, amikor Rodrigo De Paul a saját térfeléről indította Ángel Di Maríát, aki elhúzta a labdát a balhátvéd Renan Lodi mellett, majd a tizenhatoson belülre érve Ederson Moraes kapus fölött a hálóba emelt.

A házigazdáknak 13, az argentinoknak 6 lövésük volt, de a kaput mindkét csapat kétszer találta el.

A brazilok 107 év alatt mindössze másodszor kaptak ki tétmérkőzésen a Maracana Stadionban, ez először az 1950-es világbajnokság döntőjében fordult elő velük, amikor Uruguay 2-1-re győzött a legendás Rio de Janeiró-i arénában.

Argentína 15. alkalommal nyerte meg az 1916 óta létező kontinenstornát - ezzel utolérte Uruguayt az örökrangsor élén -, de 1993 után először ünnepelhetett, így Lionel Messinek ez az első trófeája hazája válogatottjával. Messi lett a torna gólkirálya 4 találattal - a kolumbiai Luis Díazzal holtversenyben -, és a legtöbb gólpasszt is ő adta (5).

A brazilok 12. alkalommal végeztek a második helyen.

A koronavírus-járvány miatt a döntőre csupán 7 ezer nézőt engedtek be a 78 ezres arénába. A mérkőzésre nem árultak jegyeket, mindenki a dél-amerikai szövetség vendége volt, de csak negatív teszttel lehetett belépni a stadionba, ahol szigorúan be kellett tartani a társadalmi távolságtartás szabályait, a nézőknek arcmaszkot kellett viselniük, és nem volt szabad ételt, italt fogyasztaniuk.

Brazília csupán két héttel a kontinenstorna rajtja előtt kapta meg a rendezés jogát, miután az eredeti házigazdáktól, Kolumbiától és Argentínától politikai, illetve egészségügyi okokból elvették azt.

Lionel Scaloni argentin szövetségi kapitány a döntő után úgy fogalmazott, a siker egyik fontos összetevője az volt, hogy szinte senkinek nincs biztos helye a csapatban. A csapatkapitány Lionel Messi kivételt jelent, ráadásul edzője elárulta, hogy az elődöntőt és a finálét is sérülten vállalta „Ha tudnák, milyen állapotban játszott, még jobban szeretnék őt. Soha nem lehet nélkülözni egy olyan játékost, mint ő, még akkor sem, ha nincs tökéletes állapotban, mint a mai, és az előző meccsünkön” - magyarázta.

A 34 éves Messi 151. alkalommal lépett pályára hazája válogatottjában, ezzel csúcstartónak számít Argentínában. Klubcsapatával, az FC Barcelonával már minden lehetséges trófeát megnyert legalább egyszer, nemzeti színekben viszont eddig a 2005-ös U20-as világbajnoki cím és a 2008-as olimpiai aranyérem volt a legjobb eredménye. Amikor 2016-ban Chilével szemben tizenegyesekkel elveszítették a Copa America döntőjét - pontosan úgy, ahogyan egy évvel korábban -, lemondta a válogatottságot, ám hamarosan visszatért. „Végül nem dobta be a törölközőt, és sikerrel járt. Minden idők legjobb futballistájáról beszélünk, és mindenki tudta, mennyire fontos számára, hogy bajnok legyen a válogatottal. Örökké hálás leszek neki és a csapattársainak” - mondta Scaloni, aki a szurkolóikról sem feledkezett meg az öröm pillanataiban.

„Ugyanúgy szerették volna, hogy nyerjünk, mint mi. Éreztük, hogy azonosulnak ezzel a csapattal, amely akár jól, akár rosszul játszik, soha nem adja fel” - nyilatkozta.

Adenor Leonardo Bacchi - sportági becenevén Tite - brazil kapitány gratulált az argentinoknak, akik meglátása szerint nagyon jól védekeztek, de megjegyezte, az is hozzájárult a vereségükhöz, hogy ellenfelük nem akarta, hogy folyamatos legyen a játék.

„Mi szerettünk volna játszani, de sok volt az anti-futball. Folyamatosan szabálytalankodtak, és szinte évekbe telt, mire folytatódott a meccs. Nem volt ritmusa a játéknak, ez volt a stratégiájuk” - magyarázta.


Eredmény, döntő:
Argentína-Brazília 1-0 (1-0)
 

Az eddigi győztesek:
15-szörös: Argentína, Uruguay
 9-szeres: Brazília
 2-szeres: Paraguay, Chile, Peru
 1-szeres: Kolumbia, Bolívia

Kapcsolódó írásaink