Sport

Katinka Japánban edz már

Két hét múlva úszóink a döntőbe jutásért küzdenek

A legnépesebb, és reményeink szerint a legsikeresebb csapat is az úszó lesz a magyar küldöttségben a tokiói olimpián. Véglegesen eldőlt, hogy harmincnégy versenyzőnk indulhat a nyári játékon, mert a nemzetközi szövetség (FINA) a B szintesek részvételét elutasította.

Sós Csaba szövetségi kapitány kérdésünkre elmondta, hogy korábban egy nemzetből egy versenyszámban egy B szintes indulhatott, de a FINA ezen változtatott, és létszámkorlátozás miatt az úgynevezett meghívásos időt elérő versenyzők nem indulhatnak az olimpián. Ez négy úszónkat érinti: Fábián Fanni, Senánszky Petra, Sztankovics Anna és Horváth Dávid nem utazhat Tokióba.

A 32 medencés és két nyílt vízi úszónk itthon fejezte be a felkészülést, s a többség hétfőn utazik To­kióba, ahol így tíz napjuk lesz akkli­matizálódni. Ez nem túl sok idő, mert a július 23-ai megnyitó ünnepség másnapján már elkezdődnek az úszóversenyek, ráadásul két fontos számmal a férfi és női 400 méteres vegyesúszás előfutamaival.Az ebben a számban címvédő Hosszú Katinka Bernek Péterrel és Bohus Richárddal már elutazott Japánba, ahol a korijamai edzőtáborban fejezik be a felkészülést. 

Három­szoros olimpiai bajnokunk a 200 és 400 vegyes mellett 200 háton és 200 pillangón akar indulni. Ez utóbbi azért meglepetés, mert a 28-án a 200 vegyes középdöntője és a 200 pillangó fináléja között csak negyven perc van. „Hosszú kilenc számban szerzett jogot az indulásra, ebből négyet választott ki. Előfordulhat, hogy ezen majd még változtat” – magyarázta a kapitány, aki elmondta, hogy szerencsére minden versenyző jól van, és lassan már elkezdenek csomagolni a hosszú útra.

Tilos a dobogón véleményt nyilvánítani

A  vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) a NOB-bal egyeztetve úgy határozott, hogy az úszók a tokiói olimpia alatt a sajtótájékoztatókon és a különböző médiacsatornákon kifejezhetik véleményüket, az éremátadó ünnepségeket azonban nem akadályozhatják ezzel.

A döntést több világklasszis sportoló kritikával fogadta, az olimpiai bajnok brit Adam Peaty például kijelentette: joguk van kifejezni a véleményüket anélkül, hogy ezért büntetést kapnánk. Huszajn al-Muszallam, a FINA elnöke szerint a medencében továbbra is csak a sportnak van helye, és ugyanez a helyzet az éremátadásnál is.
(MS)

Kapcsolódó írásaink