Sport

Az olimpiai lángot is beárnyékolja a járvány

A tokiói szervezők isnagyon sajnálják, hogy nem lehetnekjapán nézők sem a játékokon, és elkezdték visszafizetni a jegyek árát

Két hét múlva, július 24-én a cselgáncsozók, kerékpározók, sportlövők és vívók már éremért küzdenek a tokiói olimpián. A sportolók és szurkolók is csalódottan fogadták, hogy a járvány miatt zárt kapusak lesznek a versenyek.

Az olimpiai lángot is beárnyékolja a járvány
Mindenki mosolyog, de mindenki szomorú, szűk körben fogadták a lángot
Fotó: AFP/Yomiuri/Kaname Yoneyama

Két héttel a megnyitó előtt pénteken megérkezett Tokióba az olimpiai láng.  Egy nappal azt követően, hogy a szervezők bejelentették, gyakorlatilag nézők nélkül zajlanak majd a versenyek, a hagyományoktól eltérően csendes ceremónia keretében köszöntötték a játékok egyik jelképét. A szinte üres Komazava Olimpiai Parkban tartott eseményen részt vett Koike Jurikó, Tokió kormányzója is.

Könnyeivel küszködve kért elnézést a jeggyel rendelkező szurkolóktól a tokiói olimpia belépőinek értékesítését vezető tisztviselő azt követően, hogy a szervezők csütörtökön úgy döntöttek, még a japán drukkerek sem mehetnek be a versenyekre.

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy megfeleljünk azok elvárásainak, akik jegyeket vásároltak, mély fájdalmat érzünk” - nyilatkozta Szuzuki Hidenori, a szervezőbizottság marketing osztályának egyik vezetője, aki ismertette a japán szurkolókkal annak a menetét, miképpen tudják belépőiket visszaváltani.

Miután az olimpián nem lehetnek nézők, az ausztrál Nick Kyrgios úgy döntött, nem vesz részt az ötkarikás játékok férfi tenisztornáján. „Az álmom az volt, hogy Ausztráliát képviseljem egyszer az olimpián, és nem tudom, lesz-e rá valaha még lehetőségem. Viszont ismerem magam, a gondolat, hogy üres lelátók előtt játszom, nem passzol hozzám. Sosem passzolt” - írta a közösségi médiában a 26 éves játékos, aki jelenleg 60. a világranglistán.Jó hírt kaptak a vízilabdázók: a NOB döntése alapján a vízilabda-tornákon a 13. játékost bármennyiszer be lehet cserélni, és ő is a faluban lakhat a csapattársakkal. A szövetségi kapitányok a találkozók napjának reggeléig a 13 pólósból jelölhetik ki az aktuális meccs­keretet, a cserét pedig nem kell indokolni.

Kapcsolódó írásaink