Sport

Tokió: rendkívüli állapot

A legravaszabb kérdés az, hogyan akklimatizálódjanak és maradjanak a legtovábbtávol a veszélyzónától a nemzeti válogatottak – Eldőlt: zárt kapus lesz a játékok

Szegény japánok! Csak rövid ideig bizakodhattak a pandémia visszaszorulásában, az elmúlt napokban újabb hullámot gerjesztett a delta vírusmutáció, és a kormány Tokióban július 12-től – a nyári olimpia megnyitója előtt tizenegy nappal – negyven napra rendkívüli állapotot hirdetett. A döntést maga a miniszterelnök, Szuga Josihide hozta meg, írja az Insidethegames olimpiai portál. A korlátozás az egy évvel elhalasztott nyári ötkarikás játékok teljes időtartamát lefedi.

Tokió: rendkívüli állapot
Az ugandai olimpikonok elkülönítve, Izumisanóban edzenek, tesztelnek
Fotó: AFP/Naoya Masuda

A fejleményekre az egyes nemzetek küldöttségei megpróbálnak reagálni. A sportolóik egészségét Japánon belül a lehető legjobban igyekeznek megóvni, s bár az akkli-matizáció miatt (hét óra időkülönb-séghez például hét nap az ideá­lis alkalmazkodási idő) jócskán a versenyek előtt kell érkezniük, minimálisra szűkítik a helyi lakossággal való érintkezést. Az ausztrálok épp tegnap jelentették be, hogy az étkezést elvitellel oldják meg, és az olimpiai falu edzőtermét sem szeretnék használni.

David Hughes ausztrál csapatorvos szerint a világjárvány szempontjából komoly kockázatot jelent a repülőtéri tartózkodás is, és biztosan nem használják a helyi tömegközlekedést. Az ausztrál küldöttség legnépesebb, 284 fős csoportja szombaton landol a japán fővárosban. A Magyar Olimpiai Bizottság is csütörtökön hozta nyilvánosságra a kiutazások rendjét. Néhány úszónk ma délután érkezik Tokióba, a többiek hétfőn indulnak. A vívók 15-én, a három csapatsportág válogatottjai 16-án, az atléták 19-án hagyják el Ferihegyet, de a kajak-kenusok csak 25-én kelnek útra. Többen eleve Tokión kívül edzőtáboroznak, ami pszichés segítség: nem kell a kelleténél hosszabban az olimpia lázában és korlátai között élni.

Megérkezett Tokióba Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, és három napra szállodai karanténba vonult. Csak ennek letelte után tesz látogatást az olimpiai faluban. Az azonban sajnos tegnap eldőlt, hogy japán nézőket se engednek a tokiói lelátókra, se a megnyitóra, se a versenyekre. Zárt kapus olimpia következik.

Kapcsolódó írásaink