Sport

Meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Korlátozhatják a nézők beengedését

Bő két héttel az olimpia rajtja előtt rossz hír érkezett Japánból: emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Tokióban. Az illetékes hatóság szerdán 920 új esetet jelentett, ez csaknem két hónapja, május 13. óta a legmagasabb szám. Sok helyi attól tart, hogy az ötkarikás játékok csak rontani fognak a helyzeten, a szervezők azonban azt ígérik: minden biztonságos lesz.

Tokióban vasárnapig egészségügyi veszélyhelyzet van érvényben, a kormány pedig azt fontolgatja, hogy a korlátozásokat egy hónappal, az olimpia végéig meghosszabbítja. A szervezők, a kormány, a tokiói városvezetés, a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottság ötoldalú megbeszélés keretében csütörtökön dönt arról, hogy tovább korlátozzák-e a nézők beengedését, és részben zárt kapussá nyilvánítják-e az olimpiát, illetve a paralimpiát. A hírek alapján a megnyitóra és a versenyek egy részére egyáltalán nem engednek majd be nézőket.

A 176 fős magyar küldöttségből már néhányan elutaztak To­kióba, a legnagyobb létszámú csapat jövő pénteken kel útra. Ekkor száll repülőre a férfi és női vízilabda-válogatott, a női kézilabda-válogatott, valamint a birkózók és a cselgáncsozók. A július 23-án kezdődő olimpián 23 sportágban 169 magyar versenyző indulhat, plusz hét tartalék. A legnagyobb csapat az úszóké 34 fővel. Hetedik olimpiáján vehet részt és ezzel egyedüli magyar csúcstartóvá lép elő a tőröző Mohamed Aida, aki egyben az egyik zászlóvivő. A másik az úszó Cseh László, aki ötödször lett olimpikon.

Kapcsolódó írásaink