Sport

Székesfehérvár az idei fellegvár

Negyvenöt ország, négy világcsúcstartó, nyolc olimpiai bajnok – a világ idei legjobb egynapos versenye a 11. Gyulai István-emlékverseny

Magyarország büszke lehet rá, hogy az évek során olyan megbízható és gondos szervezője volt a nemzetközi elit számára rendezett Gyulai István-emlékversenynek, hogy már a legrangosabb Gyémánt Liga-viadal egyikét-másikát meg is tudja előzni. Pedig a büdzsé nyilvánvalóan jóval szerényebb. De mit tegyünk, a világ legjobbjai szívesen jönnek hozzánk, és oda is teszik magukat – a közönség legnagyobb örömére.

Székesfehérvár az idei fellegvár
A legjobb eredmény különdíjasa a 100 m győztese, Elaine Thompson-Herah
Fotó: Gyulai Memorial Facebook-oldal

Tavaly a jubileumi évben az volt a szenzáció, hogy egyáltalán meg tudtuk rendezni a versenyt (az atlétáknak a járvány korlátozásai miatt alig akadt fontos versenyük), az idén pedig az olimpia közelsége adott különös ízt a 15 versenyszámnak. A kvótaszerző időszak lezárult, nyugodtan hegyezhette a formáját mindenki a saját felkészülési ritmusa szerint.

A versenyből kiemelésre érdemes jó néhány szám, mint például a 100 méteres gátfutás az év magyar atlétanőjével, Kozák Lucával, aki tavaly itt döntötte meg a magyar csúcsot. A debreceni gátas ezúttal visszafogottabban versenyzett, idei legjobbjától négy századmásodperccel elmaradva 12,85 mp-cel holtversenyes hatodik lett, elsőként a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn ért célba (12,34 mp).

A legjobb mezőny talán a nők sprintjére gyűlt össze. A két jamaicai világsztár közül az olimpiai címvédő Elaine Thompson-Herah 10,71 mp-cel versenycsúcsot repesztett, ez a világ idei második legjobb ideje, nála jobb csak Shelly-Ann Fraser-Pryce volt, de nem most, itt csak második lett 10,82 mp-cel. (Előbbi kapta a Spi­riev-táblázat szerint a fődíjat.) A férfiak 100 méterén a nagy visszatérő dél-afrikai Akani Simbine nyert 9,85 mp-es versenycsúccsal. Az amerikai regnáló világbajnok Grant Holloway-től nem lehetett elvenni a 110 m gátfutás győzelmét (13,08 mp), Szűcs Valdó jól mozgott, 13,47 mp-cel ötödik lett.

Nagyot futott női 400 m gáton Oslo és Stockholm után a holland Femke Bol (52,81 mp), a zárószámnak hagyott 400 méteres síkfutást a bahamai világbajnoki címvédő, Gardiner 44,47 mp-cel nyerte. A nap végén kiderül, a számítások szerint a verseny a világ legjobb egynapos versenye.

Kapcsolódó írásaink