Sport

A feljelentést visszavonták, kell a szurkoló

A brit Mark Cavendish újabb etapot nyert, már csak kettőre van a legendás belga bringás, Eddy Merckx 34 szakaszgyőzelemből álló Tour-csúcsától

A Tour de France nyitónapján Daniel McMahon szakíró szerint minden idők legcsúnyább bukását szenvedte el a francia országúti körverseny mezőnyének nagy része, amikor egy hölgy szurkoló a kamerák felé fordulva, az élmezőnynek háttal feltartotta házi gyártmányú „Allez Opi, Omi!” feliratú, nagyszülőket éltető transzparensét, amelyben elakadt a Jumbo–Visma négyszeres időfutam-világbajnoka, Tomy Martin.

A feljelentést visszavonták, kell a szurkoló
Ez nem igaz! Mark Cavendish a fejét fogja örömében a hatodik etap végén
Fotó: AFP/Pool/Guillaume Horcajuelo

Rajta keresztül pedig dőlt a dominó, több tucat kerékpáros került a földre. (Ehhez képest kész csoda, hogy csak két versenyző kényszerült feladni a háromhetest, Jasha Sütterlint azonnal kórházba szállították, Marc Soler még letekerte a maradék 46 kilométert két törött karral.) Az esélyesek közül is sokan buktak, de a társak segítségével behúzták az első napot.

Már aznap hír volt: a rendőrség gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt keresi a tettest, aki eltűnt a helyszínről, de ország-világ látta, hogy néz ki. Két napja a Cyclingnews szakportál arról írt, hogy azonosították, és Landerneau-ban őrizetbe vették a nőt. Amennyiben egyetlen érintett sérülése sem tart három hónapnál tovább, megúszhatja 1500 eurós (527 ezer forint) pénzbírsággal, plusz amennyire beperlik.

Pierre-Yves Thouault, a Tour igazgatóhelyettese jogi eljárást ígért. „Azért tesszük ezt, hogy a hasonló dolgokat elkövető csekély kisebbség nem rontsa el a show-t mindenki számára.” Ám tegnapra a szervezők megenyhültek, és visszavonták a panaszukat, mondván, kissé fel lett fújva (?) a dolog.

Christian Prudhomme, aki 2007 óta igazgatója a versenynek, egyenesen arra biztatta a nézőket, hogy nyugodtan vigyék ki a kutyájukat, gyereküket, csak vigyázzanak rájuk, és ne lépjenek figyelmetlenül a versenyzők elé az útra. Hát, a fordulat több mint meglepő, és nincs jó üzenete a testi épségüket kockáztató versenyzőknek. (Soler még nem döntött a néző beperléséről.)

A Tours és Chateauroux közötti 160,6 kilométeres tegnapi szakaszt a zöld trikós, egy idei szakaszon korábban már győztes brit Mark Cavendish nyerte, ez a 32. Tour-etapgyőzelme. (Közel a belga Eddy Merckx 34-es rekordja.) Az öszszetettet változatlanul a holland Mathieu van der Poel vezeti.

Kapcsolódó írásaink