Sport

Zöldnek zöld, de csúszós a wimbledoni gyep

A kritikák és találgatások kereszttüzébe került a három fedhető stadion talajának a minősége – Bejutott a harmadik fordulóba Fucsovics Márton

Két nap alatt két éljátékos vesztét okozta a valami miatt – és ez nem az eső – rendkívül csúszóssá vált wimbledoni gyep. Kiszállt Serena Williams, Adrian Mannarino és kis híján Nick Kyrgios is, de Novak Djokovics is ötször esett el a harmadik játéknapon.

Zöldnek zöld, de csúszós a wimbledoni gyep
Ez nagyon fájt, de Nick Kyrgios elcsúszása után is folytatta, és nyert
Fotó: AFP/AELTC/Jon Super

Az angolok közismerten szeretnek az időjárásról beszélni. Remek közmondásaik vannak e tárgykörből, amire igen büszkék, no de azt nyilván nem kívánják, hogy a wimbledoni tenisztorna első hetében az legyen a fő társalgási téma, hogy mitől olyan csúszós a gyep. Márpedig a BBC – az események fényében – kénytelen volt több cikket is ennek szentelni, és a topjátékosokat nem is kellett nagyon nógatni, hogy kritizálják a füves pályás Grand Slam-tornának otthont adó wimbledoni szervezőket (mert hát a füvet mégse lehet).

A centerpálya zöld gyepén vérzett el a hatodik kiemelt, 23-szoros tornagyőztes Serena Williams Aljakszandra Szasznovics ellen az első fordulóban 3:3-as állásnál – tudniillik egy kicsúszásnál megsérült, és fel kellett adnia a játékot. Ugyanitt Roger Federer ellenfele, Adrian Mannarino is a játék feladására kényszerült. A negyedik szettben 4:2-es vezetésnél megcsúszott, és megsérült a térde, nem tudta folytatni a játékot. Federer, túl azon, hogy nem így szeretett volna nyerni, azt mondta, sokkal síkosabb volt a fű a behúzható tető alatt a szokásosnál.

Egy nappal korábban a világelső Novak Djokovics is megszenvedett Jack Draper ellen, és már akkor azt nyilatkozta, nem emlékszik, mikor csúszkált ennyit Wimbledonban. No ezt szerdán – a Kevin Anderson ellen három szettben megnyert találkozó után – megismételte. Ötször huppant a földre. És még nincs vége a felsorolásnak. Nem a centeren, de a szintén behúzható tetejű 1-es pályán Nick Kyrgios csatázott Ugo Humberttel.

A találkozójuk tulajdonképpen az előző napi folytatása volt, akkor 2–2-es mérkőzés- és 3:3-as szettállásnál félbe kellett szakítani a találkozót a késői órára való tekintettel. A játékhiányban szenvedő (Ausztráliából nem tudott a pandémia miatt Európába jönni tornákra) és kissé elnehezült Kyrgios 6:6-os állásnál az adogatóvonal mögött egy ártatlan lépésnél megcsúszott. Két napon belül ez lett volna a harmadik sérülés a csúszós fű miatt. Kész szerencse, hogy Kyrgiost tényleg kemény fából faragták, Humbert adogatójátéka közben felépült, megnyerte a sajátját, majd még két játékot (9:7), és ezzel öt szettben behúzta a győzelmet.

A vártnál könnyebben jutott a harmadik fordulóba Fucsovics Márton, aki 6:3, 5:4-re vezetett Jiri Vesely ellen, amikor cseh ellenfele hátsérülés miatt feladta a mérkőzést. A nyíregyházi játékos a 32 között a kilencedik helyen kiemelt argentin Diego Schwartzmannal vagy a brit Liam Broadyval (143.) mérkőzhet.

Kapcsolódó írásaink