Sport

Lionel Messi immár argentin rekorder is

Befejeződött az első szakasz a Copa Américán, a kiírás sajátossága: tízből nyolc csapat folytathatja

Az Euro 2020-szal párhuzamosan – az európai szurkolók számára talán kissé annak árnyékában – zajlik a dél-amerikai kontinensbajnokság, a Copa América is.

Lionel Messi immár argentin rekorder is
Lionel Messinek a 148. válogatott mérkőzésén bottal ütötték a nyomát
Fotó: AFP/Silvio Avila

A patinás Copa ezúttal szakított a legutóbbi kiírások tendenciájával, nincsenek vendégcsapatok, „csak” a szubkontinens tíz válogatottja indult harcba a trófeáért.

A torna első szakaszát ezen a tornán is a csoportmérkőzések jelentik. A mezőny két ötcsapatos csoportot alkotott, amelyekből az első négy-négy továbbjutott az egyenes kieséses negyeddöntőbe, csak a két utolsó helyezett, Bolívia és a koronavírusos fertőzésektől sújtott Venezuela búcsúzott a folytatástól.

Bár a csapatokat földrajzi alapon osztották ketté, a két gigász, Argentína és Brazília elkerülte egymást, majd a papírformát igazolva megnyerte csoportját. Nincs azonban már százszázalékos a mezőnyben, az argentinok Chile, a brazilok Ecuador ellen játszottak döntetlent. A közép-európai idő szerint péntek hajnalban rajtoló egyenes kieséses szakaszban a felső ágon Argentína Ecuadorral, Uruguay pedig Kolumbiával találkozik majd, míg az alsó ágon Brazília Chilével játszik (azaz mindkét óriás azt kapta ellenfélül, amelyik csapat pontokat vett el a legfőbb riválistól), Peru pedig Paraguayjal találkozik.

Mondhatnánk, hogy igazából most kezdődik a torna, de ez nem volna teljesen igazságos – Lionel Messivel szemben.A keddre virradóra Bolívia ellen megnyert mérkőzésen Messi 148. alkalommal viselte az argentin válogatott mezét, és ezzel korábbi csapattársát, Javier Mascheranót megelőzve immár egyedüliként csúcstartó.

Nem nehéz kiszámolni, ha Argentína talpon marad az Ecuador elleni találkozón, az Albicelestében 2005-ben éppen Budapesten bemutatkozott Messi az elődöntőben (Uruguay vagy Kolumbia ellen) 150-szeres válogatott lehet. Messi szerezte egyébként a legtöbb gólt is az argentin válogatottban, 75-öt, ez jobb mint 0,5-ös átlag. Diego Maradona hasonló mutatója (34 gól/91 meccs) „csak” 0,37.

A hatékonysági mutatóban elképesztő adattal előzi meg Messit Gabriel Batistuta (54/77; 0,7), de előtte van Hernan Crespo (35/64; 0,55) is. A csúcstartó, Luis Artime 1961 és 1967 között elért eredménye (25 mérkőzésen szerzett 24 gól; 0,96) pedig szinte földönkívüli.
 

Kapcsolódó írásaink