Sport

Foghíjas lelátókkal védekezik Japán

Olimpia. A stadiononkénti tízezer nézőről sorsolás dönt, egymillió jegy gazdája hoppon marad

Július 6-ig várakozniuk kell a japánoknak, hogy megtudják, korábban megvett jegyükkel tényleg beléphetnek-e a tokiói olimpiai versenyhelyszínekre.

Foghíjas lelátókkal védekezik Japán
A tokiói nyitó- és záróceremóniák helyszíne hatvanezer férőhelyes
Fotó: AFP/Behrouz Mehri

A szervezők a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetés után ugyanis úgy döntöttek, a járványhelyzetre való tekintettel nem elég megnyugtató az, hogy külföldi szurkolókat nem engednek a stadionok közelébe (valójában az országba se), a japán nézők számát is limitálni kell. S mivel összesen 4,48 millió belépőt értékesítettek, amiből önként csak 840 ezret váltottak vissza a tulajdonosok, a beengedhető 2,72 millió néző felől a legigazságosabb sorsolással dönteni.

Hogy hogyan jött ki ez a szám? Nos, a lelátókon maximum minden második széken ülhet szurkoló, de egyetlen stadionban se lehetnek tízezernél többen.

Az Insidethegames.biz elemzése szerint ez azt jelenti, hogy a megnyitó- és a záróünnepségen kívül (négy napja a Kyodo News japán hírügynökség még azt írta, hogy ezeken húszezer néző lehet jelen) nyolc sportágban – az atlétika, a baseball, a golf, a hetes rögbi, a labdarúgás, az öttusa, a szoftball és a szörf versenyein – lottószámhúzásos módszerrel döntik el, melyik jegy érvényes és melyik nem.

De még ennél nagyobb szigorítás is elképzelhető. Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője leszögezte, a járványhelyzet esetleges súlyosbodása esetén a hatóságok további kényszerintézkedéseket hozhatnak, ad absurdum a közönséget teljesen ki is zárhatják a versenyekről.

Jelenleg a szigetország lakóinak tizenhat százalékát oltották be legalább egy dózissal, az ismétlő oltást azonban csak hat százalék vette fel. Ugyanakkor a sportolók és stábtagok nyolcvan százaléka várhatóan teljes védettséggel érkezik Japánba. (A tavalyról a világjárvány miatt ez évre halasztott tokiói olimpiát július 23. és augusztus 8. között rendezik, ezt követi augusztus 24-től szeptember 5-ig a paralimpia.)

Kapcsolódó írásaink