Sport

Éremesélyes újoncként rajtolhat Bodonyi Dóra

Már elkezdték kettesben és négyesben is a közös edzéseket az olimpiára készülő női kajakosok Szolnokon

Első olimpiájára készül Bodonyi Dóra, a szolnoki kajakos két számban, Kozák Danutával kettesben és a címvédő négyesben is indulhat Tokióban. Az ötszörös világbajnok szeretné gyarapítani érem-gyűjteményét az egy hónap múlva kezdődő nyári játékokon.

Éremesélyes újoncként rajtolhat Bodonyi Dóra
Remekül szerepelt a poznani Európa-bajnokságon Bodonyi Dóra, aki kettesben, négyesben, majd 5000 méteren is aranyérmes lett
Fotó: AFP

– Hogyan telik az olimpiára készülő kajakos egy napja?

– Reggel hatkor kelek. Elkészítem a reggelit. Az étkezésemre nagyon oda kell figyelnem, mert több ételre is allergiás vagyok. Aztán irány a Tisza, kezdődik a délelőtti edzés. Most, az Európa-bajnokság után általában tizennégy kilométert evezek. Délután kiegészítő edzéseket is végzek, például kondizom, futok. Este hétre érek haza, ilyenkor legtöbbször pihenek.

– Öt éve az is felmerült, hogy befejezi, most pedig két számban indulhat az olimpián. Mi történt azóta?

– Sok minden a helyére került az életemben. Edzőt váltottam, azóta Hadvina Gergellyel készülök. A magánéletem is kedvezően alakult, és sokkal tudatosabb lettem. Meg versenyzőként érettebb is, mert a hazai élmezőny nagyon erős, nehéz az olimpiai csapatba bekerülni.

– Mire gondolt, amikor az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta megkereste, hogy legyen a párja?

– Nagyon megörültem, mert tudtam, ez egy kiváló lehetőség. Először csak egy próbáról volt szó, de az olyan jól sikerült, hogy azóta is egy hajóban evezünk. Méghozzá eredményesen, három hete győztünk az Európa-bajnokságon.

– Érdekes, hogy Kozáknak és önnek is az edzője a férje. A sok együttlét nem megy a házasságuk rovására?

– Nem, mert mindent megbeszélünk, és a magánéletünket és asportot külön tudjuk választani. A férjem az edzéseken nem elnéző velem, sőt többet követel mint másoktól, de tudom, hogy csak így lehetünk sikeresek.

– Mire számít, gyarapodhat az éremgyűjteménye Tokióban?

– Mindent megteszünk azért, hogy így legyen. Keményen edzek, hogy a legjobb formámban legyek az olimpián. Már elkezdtük a páros és a négyes edzéseket is itt, Szolnokon. A június elejei poznani Európa-bajnokság eredményei azt mutatták, nem esélytelenül utazunk Tokióba.

Kapcsolódó írásaink