Sport

Tinédzserek az amerikai válogatottban

Ötven úszót nevezett az Egyesült Államok a hazai válogatót követően a tokiói olimpiára, Katie Ledeckyt négy számban

Azok után, hogy a Magyar Úszószövetség kijelölte a 38 fős magyar úszóválogatottat a tokiói olimpiára, az egyik legerősebb úszónemzet, az Egyesült Államok is leadta a nemzetközi szövetségnek annak az 50 úszónak a nevét, akik az omahai válogatón kivívták a csapatba kerülést.

Tinédzserek az amerikai válogatottban
Caeleb Dressel 100 méteres pillangóúszásban is elsőként csapott célba az amerikai válogatón
Fotó: AFP/Getty/Tom Pennington

Soha ennyi tinédzsernek, szám szerint tizenegynek nem sikerült még bekerülnie az amerikai úszócsapatba, mint most, nem véletlenül ezt emelte ki címében a The New York Times. Az AP hírügynökség fontosabbnak tartotta azt hangsúlyozni, hogy Caeleb Dressel és Katie Ledecky vezényletével erős úszócsapattal készülnek Tokióba. Ezt ugyan a válogatón úszott eredmények nem támasztják alá, no de nincs is itt az ideje a rekordoknak.

Az ötven amerikai között vannak nagy nevek és nagy ígéretek is. Igaz, olyan sztár, mint az öt éve visszavonult, 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps, nincs a díszes társaságban. A férfiaknál Dressel a legnagyobb favorit, aki 50 és 100 méteres gyorsúszásban, valamint 100 méteres pillangón (Milák Kristóf rövidebb távján) harcolta ki a csapatba kerülést. A legrövidebb távon amerikai csúcsot úszott, 2021-ben ez a világ legjobb ideje.

Rióban még csak váltóaranya volt, de azóta 13 vb-aranyérmet nyert. A legtöbb számban – négyben, akárcsak nálunk a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát – Katie Ledeckyt nevezték: 200-tól 1500 méterig valamennyi gyorsúszó számban éremesélyes, 800-on címvédőként indul, az új távon (1500 méter) pedig övé a világcsúcs. A magyar triplázó, Késely Ajna többek közt vele kell hogy szembeszálljon.

A válogatón több amerikai olimpiai bajnok nem tudta hozni (nem úgy, mint a mi négyszeres ötkarikás ezüstérmes Cseh Lászlónk, aki ötödik olimpiájára készül) az elvárt eredményt, így búcsút mondtak a tokiói szereplésnek. Ilyen kellemetlen meglepetés volt Nathan Adrian, Cody Miller és Ryan Lochte úszása, utóbbi csak hetedik lett 200 méter vegyesúszásban.