Sport

Vége a háromszor hét szűk esztendőnek

Az államvizsga után még nagyobb próbatétel, az olimpia vár Pigniczki Fannira

Huszonegy év után magyar indulója is lesz a tokiói olimpia ritmikusgimnasztika-versenyének. Pigniczki Fanni, az MTK 21 éves tornásza a várnai Európa-bajnokság összetett döntőjében a tizedik helyen végzett, ezzel kvótát szerezett a nyári játékokra.

Vége a háromszor hét szűk esztendőnek
Pigniczki Fanni sportdresszét japán motívumokkal díszítették
Fotó: Mtk.hu

– Az izgalmas kvalifikációs időszak után mivel tölti a pihenőjét?

 

– Tanulással. Harmadéves vagyok a Testnevelési Egyetemem, készülök a szakedzői államvizsgára. Most már felszabadultan, hiszen sikerült elérnem a kitűzött célt, az olimpiai indulást.

– Ilyenkor is vigyáznia kell arra, hogy mit eszik?

– Természetesen, ez a mi sportágunk sajátossága, hogy oda kell figyelnünk az étkezésre. Ehhez már hozzászoktam. Kikértem szakember véleményét is, de aztán rájöttem, hogy a testemet én ismerem a legjobban.

– Miért jelent előnyt a karcsúság a ritmikus gimnasztikában?

– Mert pluszkilók nélkül a versenyző sokkal dinamikusabb, gyorsabb, így látványosabb az előadása, és több elemet tud bemu-tatni, tehát a karcsúság egyértelműen előnyt jelent. A megfelelő étkezés az egészség miatt is fontos, hiszen segít a sérülések megelőzésében.

– Hogyan választotta ezt a látványos, de sok lemondással járó sportágat?

– Kiskoromban javasolták, hogy járjak ovistornára. A foglalkozásokat Bódog Anikó tartotta, aki megszerettette velem ezt a csodás sportágat, és a nevelőedzőm lett. A korosztályos sikerek után, hat éve lettem az MTK versenyzője, Deutsch-Lazsányi Erika, Gelle Noémi és Lauber Zsófia irányítja a felkészülésemet.

– Két évtized után lesz magyar induló az olimpián. Miért olyan nehéz Magyarországról elérni a nemzetközi élmezőnyt?

– Mert kisebb a merítési lehetőség. A Szovjetunióban és az utódországokban nagyon népszerű a ritmikus gimnasztika. Sok ezer fia­tal űzi, közülük sok tehetség kerül a felnőtt mezőnybe. Nálunk is sok gyerek kezdi el a sportágat, azonban nagy a lemorzsolódás, kicsi a hazai felnőtt élmezőny.

– Hogyan készül fel az első olimpiájára?

– Huszonnyolcadikától folytatjuk a felkészülést, ami napi hat-nyolc órás edzéseket jelent. Július 14-én indulok még egy izraeli nemzetközi versenyen, amely a főpróba lesz, majd augusztus hatodikán kezdődik a nagy vizsga, huszonhat résztvevővel, Tokióban. A célt nem helyezésben határoztuk meg, hanem hogy hibátlan, még az Európa-bajnokságinál is jobb gyakorlatokat mutassak be az olimpián.

Kapcsolódó írásaink

A legjobb magyar sportolók

ĀÖtvenhét sportszövetségből tíz a koronavírus-járvány miatti csonka évben nem akart dönteni az elismerésről, 2020-ban sokan először érdemelték ki a címet