Sport

A döntetlen senkinek sem jó

Svájc–Törökország
A csoport, Baku, 18.00
+  A két csapat egymás elleni mérlege török fölényt mutat: 15 mérkőzésen 8 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség. Senol Günes, a törökök szövetségi kapitánya éppen azon a napon, 1952. június 1-én született, amikor Ankarában az első Törökország-Svájc (1-5) mérkőzést játszották. Eray Cömert, a svájci válogatott védője török származású, de Svájcban, Bázelben született.

A döntetlen senkinek sem jó
A svájci válogatott edzése a bakui Olimpiai Stadionban
Fotó: Ali Balikci / Anadolu Agency /

Svájc és Törökország legutóbb a 2008-as Eb-n, akkor is az A-csoportban találkozott. Bázelben, a svájci-török Hakan Yakin szerezte az első gólt, de a vendégek egyenlítettek, sőt Arda Turan találata a 92. percben a török győzelmet jelentette. 

Két forduló után Törökországnak inkább csak matematikai esélye van a továbbjutásra, Svájc eddig egyetlen pontot szerzett, de ha nyer Bakuban, reménykedhet. Döntetlennel mindkét csapat búcsúzik a tornától.

Vladimir Petkovic, a svájciak szövetségi kapitánya szerint: „Harmincezer, a törököknek szurkoló néző előtt játszunk majd. Ez a meccs olyan lesz, mint egy döntő, itt már nincs második, vagy harmadik esély”.

Yann Sommer, a svájciak első számú kapusa csütörtökön hazautazott mindenórás barátnőjéhez. Pénteken, kétgyerekes apaként tért vissza Rómába.

Senol Günes azt mondta csapata sajtótájékoztatóján: „Csoda kellene ahhoz, hogy a jövő héten folytathassuk az Eb-t”. Günes a középpályásaival volt elsősorban elégedetlen az első két meccsen, ebben a csapatrészben valószínűleg változtat majd.

A svájci válogatott még soha nem nyert Bakuban. Ez lesz a harmadik mérkőzése az azeri fővárosban: néhány napja döntetlent játszott Wales ellen, 1996-ban pedig, vb-selejtezőn kikapott Azerbajdzsántól.

Kapcsolódó írásaink