Sport

Iramfutókkal a szintidőért

Két olimpián duplázott és nyert négy aranyérmet a hosszútávfutó brit Mo Farah, aki visszavonult, de most 10 000 méteren visszatérne a rekortánra

Mo Farah, a britek szomáliai születésű 38 éves hosszútávfutója négyszeres olimpiai bajnokként egyelőre nem tagja a tokiói olimpiai csapatnak.

Iramfutókkal a szintidőért
Egy ikonikus londoni épület és egy Mo Farah által szabadalmaztatott mozdulat
Fotó: AFP/Tolga Akmen

Ez nem is csoda. Hiszen pár éve visszavonult a rekortántól, és 2017-ben a híres London Eye tetején jelentette be, maximum utcai futóversenyeken, félmaratonon és maratoni távon indul. No de meggondolta magát. Kedvenc távján, 10 000 méteren újra nekidurálta magát. Két hete Birminghamben az olimpiai válogatón ugyan nem sikerült megfutnia a 27:28.00 perces szintidőt, de nem adta fel. A britek atlétikai bajnokságán június 25-én Manchesterben újra megpróbálhatja. És tekintettel az érdemeire, ha sikerül hoznia a szintidőt, akkor a már nevezett Marc Scott mellett ott lehet Japánban.

Mo Farah kisebb bokasérüléssel versenyezve egyelőre 23 másodpercre van ettől, de ha lesznek iramfutók – és lesznek –, akkor a lovaggá ütött mogadishui születésű hatszoros brit világbajnok indulhat a tokiói olimpián.

A BBC cikke szerint csak az a kérdés, fáj-e még Farah lába. Ha nem, gond nélkül hozza majd ezt az időt. Az idén egyébként egyetlen félmaratonon indult, még márciusban Dzsibutiban, de azt megnyerte. A brit futók közül nem az ő ötkarikás szereplése a legígéretesebb, sokkal inkább Josh Kerr futásától várják az érmet.

A 23 éves fiatalember Portlandben az idei év második leggyorsabb 1500 méteres idejével nyert, eredménye jobb, mint Sebastian Coe (jelenleg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke) 37 éve futott brit és olimpiai csúcsa, ami az 1984-es Los Angeles-i olimpián aranyérmet ért. „Büszke vagyok a futásomra, de remélem, ez csak egy lépcsőfok egy még nagyobb siker felé” – nyilatkozta Kerr, aki a bajnokságon megpróbálkozik a jelenlegi brit csúcs megdöntésével, amit 2013 óta Mo Farah tart 3:28.81 perces idővel.

Egy világbajnokkal kevesebb

Nagyon szerette volna kihúzni az operációval a nyár végéig a németek világbajnok rúdugrója, Raphael Holzdeppe, de a 31 éves atléta jobb térdében olyan súlyosan károsodtak a szalagok, hogy sürgős operáció vár rá, ami miatt nemcsak az ötkarikás játékokat, de a teljes szezont is kénytelen kihagyni. Holzdeppe első nagy sikereit 2012-ben érte el, a londoni olimpián bronzérmes, a helsinki Eb-n ezüstérmes volt, majd egy évvel később, a moszkvai vb-n nyert, a 2015-ös pekingi vb-n pedig második lett. Ebben a számban nem ritka, hogy valaki harminc fölött sikeres legyen, a hatszoros világbajnok szovjet/ukrán Szergej Bubka 34 évesen nyerte utolsó vb-aranyát.
(MK)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom