Sport

Magyar indulóval mutatkozik be az újonc sportág

Beköltözik az edzőterembe Hárspataki Gábor, hogy tökéletesen felkészüljön az olimpiára

A világ egyik népszerű küzdősportága, a karate a tokiói olimpián debütál, méghozzá magyar indulóval, mert Hárspataki Gábor szó szerint kiverekedte a részvételt a párizsi kvalifikációs viadalon. Az MTK 25 éves karatésa szép emlékkel szeretne hazatérni Tokióból.

Magyar indulóval mutatkozik be az újonc sportág
Hárspataki Gábor és edzője, Fischer Mihály közös sikere az olimpiai kvóta
Fotó: MTK

– Jó időben született az olimpiai részvétel szempontjából?

– Hát, igen… Végre a karatésok is olimpiai érmekért versenyezhetnek. Öt éve, amikor bejelentették, hogy a sportágunk bekerült az olimpia programjába, azért edzettem, hogy indulhassak Tokióban. Ezt anyukámnak is köszönhetem, mert kezdőként, tíz-tizenegy évesen nem voltam eredményes, de biztatott, hogy ne hagyjam abba, megéri folytatni. Neki lett igaza.

– Hogyan lehetett a karatésoknak kvótát szerezni az olimpiára?

– Nagyon nehezen, hiszen súlycsoportonként csak tízen indulhatnak. A nemzetközi viadalokon szerezett pontok alapján számolt ranglista első négy helyezettje, a kvalifikációs verseny első három helyezettje szerzett indulási jogot, egy szabadkártyát a rendező ország, kettőt pedig kontinensek kapnak. A párizsi viadalon hatvankilencen küzdöttünk az első három helyért.

A selejtezőben legyőztem a portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordániai ellenfelemet. A négyes döntőben egy-egy győzelemmel, vereséggel és döntetlennel lettem harmadik. Ez nemcsak az én érdemem, hanem annak a stábnak a sikere, amely a felkészülésemet segíti.

– Mennyire lesz erős az olimpiai mezőny a 75 kilósok súlycsoportjában?

– A mi súlycsoportunk az úgynevezett király kategória. Mind a tíz induló már nyert érmet világ- vagy kontinens bajnokságon. Tehát hatalmas harc várható minden mérkőzésen.

– A hazai és a nemzetközi élvonal között mennyi a különbség?

– A karate eddig is népszerű volt hazánkban, a regisztrált versenyzők száma félszázezer. Reméljük, hogy az olimpiai részvétel után még több fiatal választja ezt a remek sportágat. A hazai felnőtt élmezőny jelenleg elég keskeny, de ez a jövőben szélesedhet, mert sok a húsz-huszonegy éves tehetség.

– Hogyan készül fel az olimpiára?

– Edzőmtől, Fischer Mihálytól egy hét szünetet kaptam, amit a barátnőmmel, barátaimmal és a kutyámmal töltök. Élvezem a szabadságot. Aztán hétfőtől beköltözöm az edzőterembe, ahol úgy akarok felkészülni, hogy eredményesen szerepeljek pályafutásom eddigi legfontosabb versenyén.

Kapcsolódó írásaink