Sport

A tíz magyar aranyérem újra Tokióban

Olimpiai ereklyékből és fotókból nyílt kiállítás a japán főváros Magyar Kulturális Intézetében, a relikviák közt van az 1964-es vízilabdatorna döntőjének labdája is

Az olimpia vízilabdadöntőjének labdája és a győztes magyar csapat sapkái már Tokióban vannak, csakúgy, mint a birkózó Kozma István aranyérme és a vívóversenyek legeredményesebb nemzetének járó nagydíj is.

A tíz magyar aranyérem újra Tokióban
Kozma István medálja a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja
Fotó: Magyarország Tokiói Nagykövets

Az 1964-es tokiói olimpia ereklyéit tegnap állították ki a tokiói Magyar Kulturális Intézetben, és majdnem egy hónapig láthatók lesznek. Nagykövetségünk ezzel a rendezvénnyel hangol a jövő hónapban kezdődő olimpiai, valamint az augusztusi paralimpiai játékokra.

Palanovics Norbert rendkívüli és meghatalmazott nagykövettől azt kérdeztük, hogyan próbálják támogatni hazánk versenyzőit a helyszínen, akik – tekintettel a külföldi szurkolók beutazásának tiltására – minden magyar hangra, szurkolásra éhesen lesznek kénytelenek versenyezni Tokióban a koronavírus miatt egy évvel elhalasztott nyári ötkarikás játékokon.

A nagykövet lapunk kérdésére azt válaszolta: „Az olimpia és a paralimpia margóján számos programot és eseményt szervezünk, amibe lehetőség szerint – amennyire a szigorú intézkedések megengedik – megpróbáljuk bevonni a Japánban élő magyarokat is. A Magyar Olimpiai Bizottsággal szorosan együttműködünk, hogy a sportolóink tokiói tartózkodását zökkenőmentessé, emlékezetessé és sikeressé tegyük.” A játékok idején maga az inspiráló kiállítás is átköltözik az olimpiai csapat szálláshelyére.

A MOB és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum együttműködésével létrejött tárlaton a relikviákon kívül 40 fotó idézi meg az első ázsiai olimpiát, amelyen a 182 fős magyar küldöttség tizenhét sportágban 22 érmet szerzett (10 arany, 7 ezüst, 5 bronz), és a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton. Az MTI archív képein a megnyitó, a győzelem és az ünneplés pillanatai éppúgy megtalálhatók, mint az olimpiai falu magyar szakácsával beszélgető vagy kimonót viselő japán nézőnek autogramot adó, illetve hatalmas japán esernyőkkel bicikliző magyar sportolók hangulatképei.

Kapcsolódó írásaink