Sport

Betört az élvonalba Krejciková

A női egyes és páros mellett a junior lányok mezőnyében is cseh győztes ünnepelhetett a Roland Garroson Párizsban

Babos Tímea példát vehet a Roland Garros új bajnokáról, Barbora Krejcikováról, aki korábban csak párosban jeleskedett, nyolc hónapja egyéniben csak 114. volt a világranglistán, hétfőtől pedig a 15.

Betört az élvonalba Krejciková
Egy év alatt majdnem száz helyesést javított Barbora Krejcikova
Fotó: AFP/Christophe Archambault

A legjobb magyar női teniszezőhöz, a 28 éves Babos Tímeához hasonlóan Barbora Krejciková is már juniorok, majd 2012-től felnőttek mezőnyében is párosban volt eredményesebb. Míg a soproni teniszező az elmúlt tíz évben háromszor nyert világbajnokságot, és négy Grand Slam-tornát párjával, addig a 25 éves cseh játékos a harmadikat ünnepelhette vasárnap Katerina Siniakovával, s vegyespárosban is nyert három GS-trófeát.

Babos egyesben korábban eredményesebb volt, 19 évesen már 68. volt a ranglistán, 23 évesen pedig a 25. Krejciková tavaly még nem volt az első százban, az idén viszont Melbourne-ben már a második fordulóba jutott, Starsburgban WTA-tornát nyert, s ötvenegy helyezést javítva 33-ként indulhatott Párizsban, ahol folyatta győzelmi sorozatát, hét ellenfeléből öt kiemelt játékos ellen is nyert. Ráadásul szinte pihenő nélkül, mert párosban is sorra győzött Siniakovával.

Kettős sikerét elmondása szerint volt edzőjének, a 2017-ben súlyos betegségben 49 éves korában elhunyt Jana Novotnának – aki 1998-ban Wimbledonban nyert – köszönheti: „Nagyon nehéz időszak volt, amikor Jana itt hagyott, de azóta is érzem a segítségét. Azzal búcsúzott el tőlem, hogy élvezzem a játékot, s akkor Grand Slamet nyerhetek. Tudom, hogy vigyáz rám, s neki is köszönhetem, ami az elmúlt két hétben történt velem Párizsban.”

De nem csak Krejciková lehet jó példa, hanem a cseh teniszsport is, amely folyamatosan neveli a bajnokokat. A kétszeres wimbledoni bajnok, Petra Kvitová, az idén visszavonult olimpiai bronzérmes Bar­bo­ra Strycová mögött sorakoznak a tehetségek, közülük a juniorok mezőnyében a 16 éves Linda Nosková győzött a Roland Garroson.

Három magyar indulhat Tokióban

A franciaországi Grand Slam-tornát megnyerő és 19. GS-trófeáját begyűjtő Novak Djokovics megerősítette világelső pozícióját. A korán búcsúzó Fucsovics Márton öt helyet visszaesve a 44., de egyéni rangsorból a hétfői állás alapján az első 56 helyezett szerez indulási jogot a tokiói olimpiára, így a nyíregyházi teniszező kvótás helyen áll.

A magyar szövetség döntése szerint Fucsovics mellett női párosban Babos Tímea és Jani Réka képviseli a magyar színeket az ötkarikás tenisztornán. Párosban Babos a világranglista hatodikjaként a top 10-ben, azaz olimpiai kvótát érő helyen áll. Magyar partnerének a WTA-rangsor első 300-ából kell kikerülnie, és Jani Réka a 185. helyet foglalja el.

(MS)

Kapcsolódó írásaink