Sport

Száznegyvenegy sportolónk készülhet Tokióba

Olimpia. Újra indulhat magyar ritmikus gimnasztikázó a nyári játékon – A karatés Hárspataki Gábor is kvótás

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni és a karatés Hárspataki Gábor is olimpiai kvótát szerzett szombaton, így 141 fősre nőtt a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott tokiói játékokon indítható magyar küldöttség.

Pigniczki Fanni mind a négy szerrel hibátlan teljesítményt nyújtott a várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság 24-es egyéni összetett döntőjében, és 97,250 összpontszámával – tizedikként végezve – megszerezte az olimpiai kvalifikációt. Így 21 év után ismét lesz magyar ritmikus gimnasztikázó az ötkarikás játékokon.

„Tízéves voltam, amikor először kimondtam, hogy olimpián szeretnék indulni, tudatosan pedig 2015 óta készülök erre. Nagyon jól sikerült minden gyakorlatom, igazán élveztem minden szert. Szalaggal kezdtem, azt gondolom, csakúgy, mint buzogánnyal, életem legjobb gyakorlatait mutattam be” – nyilatkozta Pigniczki. Az összetett döntőben az orosz Arina Averina győzött a hazai közönség előtt szereplő Borjana Kalejn és ikertestvére, Dina Averina előtt.

A karatésok párizsi olimpiai kvalifikációs versenyén Hárspataki Gábor a küzdelmi kategóriájában harcolt a tokiói indulásért. Az MTK 25 éves, korábbi Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes versenyzője a 75 kilósok 69 indulót felvonultató selejtezőjében öt győzelmet aratott, sorrendben portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordániai ellenfelét egyaránt felülmúlva.

Az esti négyes, körmérkőzéses fináléban előbb kikapott kazah vetélytársától, majd nyert jordán riválisával szemben, így utolsó meccsén a döntetlen is elegendő volt neki egy német karatékával szemben ahhoz, hogy olimpiai kvótához jusson. „Kis ország vagyunk kis egyesülettel és szövetséggel, de mindent megtettünk ezért az eredményért, és örülök, hogy sikerült” – nyilatkozta Hárspataki.

A férfi plusz 75 kilóban Molnár Dániel, a női plusz 61-ben pedig Pap Dorottya indult, de nem sikerül újabb kvótát szerezniük.

Kapcsolódó írásaink

A mazsorett is a programban

ĀTovább rövidülnek az öttusaversenyek a 2024-es párizsi játékokon, új sportágak Los Angeles-i játékokra