Sport

Lionel Messi hatodszor is megpróbálja

Az európai klubok legjobb dél-amerikai játékosai is játszanak a következő hetekben

Magyar idő szerint vasárnap este 11 órakor, Brazíliavárosban kezdődik – az Európa-bajnoksággal párhuzamosan rendezett – dél-amerikai kontinensbajnokság, amely a hetvenes évek közepe óta a Copa América nevet viseli. Hosszú idő után ismét csak a szubkontinens csapatai indulnak, ezúttal nem lesz sem közép-amerikai, sem ázsiai vendég.

Lionel Messi hatodszor is megpróbálja
Carlos Cuestát és a többi kolumbiai játékost is beoltották indulás előtt
Fotó: AFP/Barranquilla Mayor’s Office

A tornát eredetileg Argentína és Kolumbia rendezte volna, de előbbinél a belpolitikai és a járványhelyzet, utóbbinál csak a járványhelyzet lehetetlenné tette az optimális rendezést. Így végül a 2019-ben is házigazda s ott győztes Brazília vállalta a torna megrendezését.

A tíz résztvevő válogatott két ötös csoportban játszik, földrajzi alapon beosztva. Az északi zóna gárdái: a brazil, a kolumbiai, az ecuadori, a perui és a venezuelai válogatott, a délié az argentin, a bolíviai, az uruguayi, a chilei és a paraguayi, utóbbi tűnik erősebbnek. Ennek a szakasznak leginkább az egyenes kieséses szakasz sorsolása szempontjából van jelentősége, aligha hihető ugyanis, hogy a tíz indulóból az esélyesek ne jussanak be a legjobb nyolc közé.

A korábban világbajnoki címet is nyerő országok válogatottjában dominálnak az európai légiósok, az urugayiaknál tizenöt, a braziloknál huszonegy futballista, az argentinoknál két River Plate-futballista kivételével mindenki európai futballklub tagja.

A két nagy favorit a tizedik diadalára hajtó brazil és a 14-szeres győztes, de 28 éve trófea nélkül álló argentin együttes, mivel mindkettő számíthat legjobbjára, Neymarra, illetve Lionel Messire. A Barcelona szupersztárja hatodik alkalommal vág neki a Copa Américának, a korábbi ötből háromszor második, egyszer harmadik lett – de aranyérme nincsen még.

Egyébként Neymar sem nyerte meg még a nagyon tekintélyes és egyben nagyon nehéz trófeát, emlékezetes, hogy 2019-ben, sérülése miatt, lemaradt a Copáról. A brazilok nagyszerű formának örvendenek, ugyanis hat forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezetik a Conmebol-zóna világbajnoki selejtezősorozatát, az argentinok már háromszor döntetlent játszottak, így legutóbbi két, júniusi meccsükön is.

A 15 diadalával rekorder Uruguay szintén két döntetlennel hangolt a Copa Americára és csak negyedik helyről várja a vb-selejtezők folytatását, Luis Suarez szerint mégis arról álmodoznak, hogy aranyérmesként térhetnek majd haza. Picit visszatekintve a történelembe: Brazília, hazai pályán, eddig még mindig (1919, 1922, 1949, 1989, 2019) nyert.

Kapcsolódó írásaink

Rémisztő Vörös Ördögök

ĀA belga válogatott negyvenkilenc éve harmadik, 1980-ban második lett az Európa-bajnokságon. Ugyanakkor az ország futballját jól ismerők úgy tartják, soha nem volt még olyan erős generáció a Vörös Ördögöknél, mint a mostani