Sport

A mazsorett is a programban

Tovább rövidülnek az öttusaversenyek a 2024-es párizsi játékokon, új sportágak Los Angeles-i játékokra

Meglepő döntéseket hozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága: hat új sportág bekerülhet hét év múlva az ötkarikás játékok hivatalos programjába. Az egykor ötnapos öttusát másfél óra alatt rendezik meg Párizsban.

Ha a NOB júliusi, tokiói kongresszusa jóváhagyja az indítványt, akkor a jelenleg várólistás a Nemzetközi Mazsorett Uniónak (ICU) és a thaiboxosokat tömörítő Muay­thai Egyesületek Nemzetközi Szövetségének (IFMA),  a cselgáncsot és a szabadfogású birkózást ötvöző szambó nemzetközi szövetségének (FIAS),  a kick-box világszövetségének (WAKO), a curlinghez hasonló icestocksport nemzetközi szövetségének (IFI) és a hálós végű bottal játszott csapatsport, a lacrosse világszövetségének (WL) sportága is bekerülhet az ötkarikás játékok hivatalos programjába. Amelyik megkapja a teljes elismerést, legkorábban a 2028-as Los Angeles-i olimpián lehet a hivatalos műsor része. Elgondolkoztató, vajon a mazsorettnek mi köze van a sporthoz, mert ezek szerint minden cirkuszi szám is olimpiai sportág lehet…

A korábbi magyar sikersportágat, a öttusát érinti, hogy a 2024-es párizsi olimpián az összes számot kilencven percen belül bonyolítják le egy helyszínen, csoportokban, kieséses rendszerben, és a döntőben 12 versenyző szerepelhet majd.

Az összetett sportágat 1912-től 1996-ig öt, majd négy nap alatt bonyolították le, 2009-ben vezették be az egynapos viadalokat. Ha a rövidítés így folytatódik, akkor az egyik legsikeresebb magyar sportág eltűnik a programból. Mint ahogyan a nézők számára élvezhetetlen ötven kilométeres gyaloglás is, a francia fővárosban már nem szerepel majd a műsorban, ezt egy vegyes váltó váltja fel. A NOB elfogadta a Nemzetközi Vitorlás Szövetség javaslatát, így 2024-ben kitesurfben nem vegyes viadalra kerül sor, hanem külön versenyt rendeznek a férfiak és a nők számára. Ez azért is érdekes, mert szembe megy a trenddel.

Kapcsolódó írásaink