Sport

Kilenc magyar aranyéremmel zártunk

A kontinensviadalon Kopasz Bálint újra magára talált, Tótka Sándor pedig első egyéni sikerét érte el az olimpiai sprint távon

A szombati három aranyérem mellé még négyet hozzátett a lengyelországi Eb-n a magyar válogatott. Sikersportágunkban most már tényleg jöhet az olimpia.

Kilenc magyar aranyéremmel zártunk
Kettő vagy V, mint győzelem? Kopasz Bálint mindenesetre duplázott
Fotó: AFP

Helyretette a világbajnok Kopasz Bálint önbizalmát a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság. A 23 éves győri kajakos – aki egy hete vereséget szenvedett a hazai válogatón – a pénteki 500 m-es elsősége után, szombaton az olimpiai távon, 1000 méteren is kirobbanó formában volt. A portugál olimpiai és világbajnok Fernando Pimenta nagyon kikapott tőle. „Éreztem, hogy végig vezetek, és a hajrában még rá is tudtam tenni egy lapáttal. Ez volt eddig a legjobb versenyem idén. Tökéletesen éreztem a dinamikát és az erőt.” – értékelt Kopasz.

Szintén ötkarikás számban, a K-2 500 méteren nyert aranyérmet az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta azzal a Bodonyi Dórával, akivel csak pár hete ült össze. A rajtnál kissé beragadtak, de a táv második felén felőrölték az ellenfeleiket. „Ez a verseny sokkal jobban sikerült, mint a múlt heti válogató. Örültem, hogy a fehéroroszok nem bírták a tempónkat.” – mondta Kozák. A szombati harmadik magyar aranyérem gazdája Gazsó Alida Dóra (1000 m), aki bár négyesben már világbajnok, egyesben először nyert felnőtt Eb-aranyat.

Ezüstérmes lett Lucz Dóra (200 m), s bronzérmes a Balla Virág, Takács Kincső kenus duó (500 m), mindkét szám szerepel az olimpia műsorán. Vasárnap a fontos számokat 11 órától tartották. Kellemetlen meglepetésként a Béke Kornél, Varga Ádám (utóbbi verte meg egyesben Kopaszt) kajak kettős 1000 méteren nagyon elfáradt a végére és csak ötödik lett. A női egyes 500-on Kozák Danuta megküzdött az ezüstéremért, sajnos a dán Emma Jörgensen nem fáradt bele a gyors kezdésbe.

Az Eb időrendje nem tette lehetővé, hogy Kozák a négyest is erősítse, ám a Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra egység nélküle is nagyot alakított, s aranyérmes lett. De előtte Tótka Sándor is megmelegítette a szívünket, igaz 0.022 mp-cel, de megverte az olimpiai és világbajnok brit Liam Heath-t kajak 200 méteren és első lett az ötkarikás sprint távon. A délutáni 5000 méteres döntőkben a kajakos Noé Bálint és Bodonyi Dóra is nyert.

Kapcsolódó írásaink