Sport

Rafael Nadal épp csak picit engedett ki

Miközben a világsajtó a második kiemelt Oszaka Naomi visszalépését taglalja, a világelső Ashleigh Barty igencsak megizzadt az első fordulóban

A Roland Garros egyelőre nem szól másról, mint a világ legjobban kereső női sportolójának, a teniszezők világranglistáján második, japán Oszaka Naominak a visszalépéséről a francia nyílt teniszbajnokság első fordulója után.

Rafael Nadal épp csak picit engedett ki
Három szettből kettőben kifejezetten jól mozgott a spanyol Rafael Nadal
Fotó: AFP/Christophe Archambault

Dióhéjban annyi történt, hogy a négyszeres Grand Slam-győztes játékos bejelentette, mentális egészsége érdekében kihagyja a kötelező sajtótájékoztatókat, vasárnap, az első meccsét követően így is tett, amiért 15 ezer dolláros pénzbüntetést kapott a szervezőktől.

Válaszul Oszaka a Twitter oldalán közölte: „Az a legjobb a tornának, a többi játékosnak és a közérzetemnek, ha visszalépek, hogy mindenki a teniszre tudjon koncentrálni.” De nem tud. A közösségi média és a világsajtó szinte felrobbant a lépést elítélő/megértő kommentektől. Mert az élsportolónak vannak kötelességei. A sajtót pedig azért negligálni, mert a mérkőzéseket követő tizenöt-húsz perces sajtótájékoztatókon akadnak, akik fárasztó dolgokat kérdeznek, butaság.

Ráadásul a japán játékos mindig egyfajta kedvenc volt: a média imádta, amiért olyan helyesen pityergett 2018-ban a US Openen, miután megverte a hazai világsztár Serena Williamst, vagy amiért két évvel később ugyanott olyan kedves kis BLM-maszkokkal demonstrálta nézeteit. Szóval akadnak, akik kényeskedésnek tartják az egészet, míg másoknak leesett az álluk a bátor tettől.

No, de lapozzunk. A tegnapi egyéni meccsek közül (a 64 közé jutásért) kis meglepetést okozott a női világelső ausztrál Ashleigh Barty játéka, aki az amerikai Bernarda Pera ellen nagyon megszenvedett (6:4, 3:6, 6:2). Ugyancsak három szettig tartott a csehek csatája, Krejcíková és Kristyna Plisková között (5:7, 6:4, 6:2). Eközben egy harmadik cseh, a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitová arról tweetelt, hogy megsérült a bokája a győztes meccsét követő sajtótájékoztatón, és az orvosaival arra jutott, hogy inkább visszalép a folytatástól.

A férfiaknál a nap topmeccsét a spanyol Rafael Nadal bemutatkozása jelentette. A 13-szoros (!) Roland Garros-győztes meggyőzően kezdett kedvenc salakborításán az ausztrál Alexei Popyrinnel szemben, 6:3, 6:2 után kicsit hátradőlt, és 21 éves ellenfele ezt kis híján kihasználta. A harmadik szett tie breakben 7:6 (7–3) lett.

Kapcsolódó írásaink