Sport

Csökkentette a járvány a hazai pálya előnyét

Egyedül a Bayern München tudta megvédeni elsőségét a legerősebb európai bajnokságokban, sok volt a meglepetés a szezonban

A naptári éves rendszerű bajnokságokat leszámítva már csupán néhány, a legerősebbek közé semmiképpen nem tartozó európai labdarúgó-bajnokságban nem ért véget az évad – az Eb-résztvevő országokban gyakorlatilag véget ért a szombati BL-döntővel a klubidény.

Különleges szezon után vagyunk, hiszen ez volt az első (és reméljük, hogy az egyetlen…), amelyet egy világjárvány az elejétől a végéig befolyásolt. Az utolsó fordulókat leszámítva mindenhol hiányoztak a nézők, a szokásosnál későbbi kezdés miatt erőltetett menetben játszottak a csapatok, és nincs olyan nagy klub, amelynek ne kellett volna hosszabb-rövidebb ideig nélkülözni játékost, játékosokat a vírusfertőzés miatt.

Újdonságot jelentett az idegenbeli mérlegek drasztikus javulása, az angol labdarúgó-bajnokságok több mint 125 éves történetében, az alacsonyabb osztályokat is beleértve, először lett a vendéggyőzelmek száma magasabb, mint az otthoniaké.

A legerősebb öt bajnokságot tekintve egyedül a Juventus rekordját beállító, sorozatban a kilencedik bajnoki címét nyerő Bayern München védte meg elsőségét.

 A régi-új bajnokok közül a Manchester City elsősége nem meglepetés, ugyanakkor különleges, hogy közvetlenül karácsony előtt még csupán nyolcadik volt. Ám december 19. és március 2. között sorozatban 15 bajnoki mérkőzést nyert meg, minden sorozatot figyelembe véve pedig 21 meccsen győzött. A jó tavasz elég volt a bajnokicím-nyeréshez, de a Leicester City 2016-os elsősége óta nem nyerte meg senki a Premier League-et ilyen alacsony pontszámmal (86).

A spanyoloknál az Atlético Madrid győzött, ugyancsak 86 pontot gyűjtve. Diego Simeonénak ez volt a nyolcadik trófeája a spanyol futballban, egyszersmind a második bajnoki címe. Az Atlético az első 19 mérkőzésén, január végéig, 50 pontot gyűjtött, ellenben a következő 19-en csak 36-ot, de így nyert a hullámzó teljesítményt nyújtó riválisai előtt.  A Real Madrid második lett, a Barcelona 2008 óta először szorult le az első két helyről.

A franciáknál a Lille bajnoki címe meglepetés – mindig meglepetés, ha nem a PSG nyer. Az elmúlt kilenc évben csupán kétszer avattak más bajnokot a Ligue 1-ben, 2017-ben a Monacót, valamint idén a Lille OSC-t.

Az olaszoknál megszakadt a Juventus nagy sorozata, az Interna­zionale 2010 óta várt az újabb elsőségre. A nagy európai bajnok­ságokban egyetlen csapat sem szerzett több pontot, mint a fekete-kékek. Ennek ellenére jelentős változás a klubnál: ahogyan tizenkét éve José Mourinho, most Antonio Conte távozott a címnyerés után, és várható még néhány kulcsjátékos eladása is.

Ami a bajnokságok erőssége alapján a második vonalat jelenti, a belgáknál az FC Bruges, a görögöknél az Olympiakosz megvédte bajnoki címét is, miként tulajdonképpen a hollandoknál az Ajax is, de ott tavaly nem játszották végig a bajnokságot. A portugáloknál a Sporting CP 2002, a törököknél a Besiktas 2017 óta először nyerte meg a ligát. A skót Rangers – a Crvena zvezdával párban az egyik olyan csapat, amelyik veretlenül zárta az idényt – tíz esztendő után foglalta vissza az ottani Premier League trónját, miközben az előző évtizedben megjárta a negyedik osztályt is.

Kapcsolódó írásaink