Sport

Újra legyőzte Varga Ádám a világbajnokot

Éles párharcokban dőlt el az elsőség a szegedi kajak-kenu olimpiai és Európa-bajnoki válogatóversenyen, amely a 21 éves Varga Ádám legyőzte a világbajnok Kopasz Bálintot 1000 méteren.
 

Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta az egyes megnyerése után új párjával, a világbajnok Bodonyi Dórával rajtolt a kettesek mezőnyében 500 méteren.

A táv elején a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős vezetett, s úgy tűnt, hogy nyernek is, de 100 méterrel a vége előtt jött a drámai fordulat, amikor a honvédos egység megbillent, kihagytak öt-hat csapást, így Kozákék szinte vert helyzetből előztek, és 152 ezreddel meg is nyerték a futamot.

„Két hete edzünk együtt és ez volt versenykörülmények között az első pályánk. A technikai minimumot teljesítettük, nem borultunk be, nem támasztottunk le, de ennél szerintem tudunk jobbat és többet. Nekem újdonság, hogy én sztrókolok, ezt még egy kicsit tanulnom kell, és sokat kell még dolgoznunk" - értékelt a 34 éves Kozák Danuta, aki az egyes mellett ebben a számban is ötkarikás címvédő.

Hasonlóan szoros és fordulatos versenyt a hozott a férfi kajakosok 1000 méteres döntője, amelyben a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint vissza akart vágni a tavalyi országos bajnokságon őt legyőző Varga Ádámnak. A két esélyes 750 méternél még egymás mellett evezett, ezután ugyan Kopasz átvette a vezetést, de 21 éves riválisa nagy hajrával visszaelőzte, s ugyan úgy, mint a tavalyi országos bajnokságon, legyőzte a világbajnokot.

„Nagyon szoros volt a verseny végig, nagyon örülök, hogy sikerült nyernem. Két éve az a célom, hogy kijussak Tokióba, ezt most sikerült megvalósítanom. Nagyon sok munka van ebben" - mondta a KSI fiatal tehetsége. Kopasz sportszerűen gratulált a legyőzőjének, s elmondta:

„Nagyszerű verseny volt, és rendkívül kemény. Sokat fejlődtek itthon az ellenfelek az elmúlt években ebben a számban. Örülnék neki, ha mindketten indulhatnánk az olimpián ezer méteren, nem tudom, hogy erre nekem milyen esélyem van még."   

A férfi kajakosok sprintversenyét Tótka Sándor nyerte 200 méteren, aki így már készülhet Tokióra. A női kenusok döntőjében Takács Kincső győzött párostársa, Balla Virág előtt, akivel 500 kettesben már korábban kivívták a tokiói részvételt.

Kapcsolódó írásaink