Sport

Mindkét döntős a legjobb kezdőcsapatával állhat ki

A Manchester City az esélyesebb, de a Chelsea tavasszal kétszer is legyőzte Pep Guardiola együttesét

Ma este Portóban két angol klub, a Manchester City és a Chelsea játssza a 2020–2021-es klubfutballidény legnagyobb presztízsű mérkőzését, a Bajnokok Ligája döntőjét.

Mindkét döntős a legjobb kezdőcsapatával állhat ki
A Bajnokok Ligája serlege a portói szurkolói zónában felállítva
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Tavaly is egy portugál város, Lisszabon adott otthont a BL-döntőnek, azóta viszont, ezt leszámítva, majdnem minden megváltozott. A 2020-as, a koronavírus-járvány miatt példátlanul hosszú szezon végén, a Bayern München és a Paris Saint-Germain játszott a serlegért. Most, hasonlóan a 2019-es madridi fináléhoz, két angol csapat találkozik. Egy vezetőedző (Thomas Tuchel) és egy játékos (Thiago Silva) jutott be, immár új klubjával, a Chelsea-vel ismét a döntőbe.

A fogadóirodák a szezon kezdete óta a Manchester Cityt tartják a favoritnak, ahogyan lépegetett előre Pep Guardiola csapata, úgy nőtt százalékos esélyszáma a végső győzelemre. De a döntőben az a gárda jutott a története első BL-fináléját játszó Citynek, amely ellen a legrosszabb a tavaszi mérlege. Thomas Tuchelnek és segítőinek (köztük Löw Zsoltnak) az érkezése óta a londoni kékek kétszer is legyőzték a Manchester Cityt.

City-drukkerek a BL-döntő napján Portóban
City-drukkerek a BL-döntő napján Portóban
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Mind a két csapat a legjobb tizenegyével állhat ki, legalábbis ezt vélhetjük abból kiindulva, hogy minden kulcsjátékos elutazott Portóba. Ez inkább a Chelsea esetében volt kérdéses, de a kapus Édouard Mendy és a világbajnok középpályás Ngolo Kanté is útra kelt, sőt pénteken edzett a többiekkel.

Ez lesz a Bajnokok Ligája történetének harmadik „tiszta angol” döntője, 2008-ban a Manchester United és a Chelsea, 2019-ben a Liverpool és a Tottenham játszott egymással. Maradva a londoni kékeknél: két éve az Európa-ligában is angol ellenféllel, az Arsenallal mérkőztek meg a fináléban, a moszkvai párbajjal ellentétben Bakuban nyertek.

Guardiola harmadszor, Tuchel először ünnepelhet BL-győzelmet
Guardiola harmadszor, Tuchel először ünnepelhet BL-győzelmet
Fotó: AFP/Paul Ellis, Adrian Dennis

Pep Guardiola tízéves szünet után került ismét a BL-döntőjébe, a Barcelonával nyert 2009-ben és 2011-ben is. Elképesztő: a Barcával, a Bayern Münchennel és a Manchester Cityvel összesen tizenhat döntőt vívott eddig (s ebben az országos szuperkupadöntők még nincsenek is benne), s ezek közül tizenötöt megnyert.

Ha a Chelsea diadalmaskodik, folytatódik a sorozat: 2015 nyarától háromszor francia (Zinédine Zidane), majd háromszor német (Jürgen Klopp, Hansi Flick, Thomas Tuchel) edző nyeri meg a „nagyfülűnek” becézett serleget.

A portói Estadio Dragaóba 16 500 nézőt engednek be, mindkét részt vevő klub 6000 jegyet kapott. Nem hinnénk, de a Chelsea nyolcszázat visszaküldött, érdeklődés hiányában.

A mérkőzésen a City játszhat hagyományos „otthoni” (égszínkék-fehér) szerelésében. A Chelsea a hónap közepén még azt gondolta, a csapat az új, 2021–2022-es hazai szerelésben lép pályára Portóban. Ám ezt a klubnál elvetették, miután néhány napon belül a férfiak a kél mintás szerelésben elveszítették az FA-kupa döntőjét, a női csapat pedig a Barcelona elleni BL-döntőt. Rossz ómen lett az új mez.

Bajnokok Ligája-döntő, Porto, 21.00. Manchester City–Chelsea FC (M4 Sport).

Kapcsolódó írásaink