Sport

Sok trónkövetelővel kell megküzdenie Kozák Danutának

A tokiói részvétel a tét

Több számban is izgalmas vízi csata lehet a ma kezdődő kajak–kenu válogatóversenyen a szegedi pályán, ahol az olimpiai és az Eb-csapatba kerülés a tét. A hétvége egyik legjobban várt küzdelme a női kajak egyesek 500 méteres versenye lesz, amelyre már a nyitónapon sor kerül.

Sok trónkövetelővel kell megküzdenie Kozák Danutának
Sok trónkövetelővel kell megküzdenie Kozák Danutának
Fotó: Magyar Kajak–Kenu Szövetség

A négy előfutamban összesen négy olimpiai és kilenc felnőtt világbajnok száll vízre. Nagy várakozás előzi meg az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák Danuta (képünkön) szereplését – aki idén először versenyez –, de ott lesz a mezőnyben a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa, a kétszeres aranyérmes Fazekas-Zur Krisztina és a riói bajnok Csipes Tamara is, továbbá a világbajnok Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Kárász Anna, Hagymási Réka és Gazsó Dorka.

A fiatalabb korosztályt a már a felnőttek között is bizonyított Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese és Zupkó Vanda képviseli. Hüttner Csaba szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta, hogy az első két helyezett tokiói utazónak tekinthető. Párosban Kozák az ötszörös világbajnok Bodonyival ült össze, legnagyobb ellenfelük várhatóan a rutinos Csipes, Medveczky kettős, valamint a fiatal Gazsó, Kőhalmi és Rendessy, Zupkó egység lesz.

A férfi kajak egyes olimpiai számokban is nagy csata várható. Újra összecsaphat egymással 1000 méteren a vb-címvédő Kopasz Bálint és a tavalyi országos bajnokságon őt legyőző Varga Ádám. Kettesben egy új páros, a Nádas Bence, Kopasz Bálint duó a legnagyobb esélyes, de indul a hatodik olimpiai szereplésére hajtó, 43 éves, háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer Zoltán is Gál Péterrel.

Kapcsolódó írásaink