Sport

Magasba tört a Sárga Tengeralattjáró

Az Európa-liga fináléja huszonegy sikeres tizenegyes után De Gea hibájával dőlt el

Futballtörténelmi ritkaságnak számító párbajban nyerte meg a Villarreal a 2020–2021-es Európa-liga-idényt, a 120 perces találkozót (túlzás lenne csatát emlegetni) követően huszonegy sikeres tizenegyes után Géronimo Rulli kivédte kapustársa, David de Gea lövését. Unai Emery edző negyedszer nyerte el ezt a trófeát.

Magasba tört a Sárga Tengeralattjáró
Az igazság pillanata a gdanski Európa-liga-döntőben: a tizenegyespárbaj huszonkettedik lövésénél az argentin Géronimo Rulli hárítja kapustársa, David de Gea lövését. A Villarrealé lett a trófea
Fotó: AFP/Kacper Pempel

A gdanski mérkőzés esélyese a Manchester United volt, de az Ole Gunnar Solskjaer által dirigált gárda nem tudta érvényesíteni csatárai gyorsaságát. Az alapvetően unalmas, két óra alatt mindössze három kapura lövést hozó találkozón Gerard Moreno, a La Liga-idény leggólerősebb spanyol játékosa vezetést szerzett az első félidőben, majd Edinson Cavani (alighanem lesről…) a másodikban egyenlített.

A hosszabbítás utolsó perceiben az angolokhoz csereként beálló brazil Fred a tizenhatoson belül kézzel ütött a labdába, de a francia Clément Turpin játékvezető nem akarta eldönteni egy büntetővel a mérkőzést.

Az a fura, hogy a VAR-szobában megnézték a jelenetet. Ha nem nézik meg, és nincs ítélet – érthető. De hogy megnézték, és nem vették észre a kezezést, több mint fura. S újfent felveti, sőt megerősíti: a VAR nem mindenható, egyáltalán nem küszöböli ki a játékvezetői tévedéseket.

Így aztán talán igazságos, hogy a maratoni hosszúságú, az 1992-es Afrikai Nemzetek Kupája Elefántcsontpart–Ghána döntőjét (tizenegyesekkel 11–10) idéző szétlövést a Villarreal nyerte meg. Ráadásul a kettő közül az a csapat, amelyik eredendően ebben a sorozatban indult, nem pedig egy elrontott BL-szezont próbált az Európa-liga-tavasszal rendbe rakni. A Sárga Tengeralattjárónak becézett Villarreal egyébként az UEFA-kupának és annak utódjának mindössze hatodik olyan győztese lett, amelyik veretlenül játszotta végig az idényt.

Az izgalmak a szétlövésben csúcsosodtak, a két edző, Unai Emery és Ole Gunnar Solskjaer is nagyon bízott a friss embereiben, a cserejátékosokban, az első öt-öt lövésnél ők voltak többségben. Aztán ennek már nem volt jelentősége: mind a huszonkét játékos, aki a lefújás pillanatában a pályán volt, rúgott. Közülük huszonegy hibátlanul, Géronimo Rullival bezárólag. Az argentin kapus a sikeres lövése után beállt a gólvonalra, és kivédte kollégája, David de Gea kísérletét, így nyerte meg története első európai kupáját a Villarreal. Győzelme egyben azt is jelenti, hogy ősszel öt spanyol klub indulhat a BL főtábláján.

A statisztikusok utóbb kibányászták: a Manchester United a legutóbbi hét tizenegyespárbajából hatot elveszített, kapusa, David de Gea a legutóbbi 36 (!) neki lőtt tizenegyesből egyet sem védett ki, 2016. április 23. óta képtelen büntetőt hárítani. A cserekapus, Dean Henderson ez idő alatt nyolc tizenegyest is kivédett. Vajon miért nem őt cserélte be Solskjaer az utolsó percben?

A futball néha hihetetlen dolgokat produkál. Még olyat is, hogy a magasba emelkedik a Sárga Tengeralattjáró.

Kapcsolódó írásaink