Sport

A Masztiffok nem voltak kutyaütők a bajnokságban

A nagy diadalt követően Christophe Galtier edző bejelentette, hogy négy év után távozik, úgy érzi, elvégezte a feladatát a Lille OSC-nél

A legerősebb európai bajnokságokban idén egyedül a Bayern München védte meg címét, az Inter 2010, a Lille OSC 2011, az Atlético Madrid 2014, a Manchester City 2019 után végzett ismét hazája bajnokságában az első helyen. Kétségtelenül a francia csapat elsősége a legnagyobb szenzáció.

A Masztiffok nem voltak kutyaütők a bajnokságban
Az 1944-ben alapított Lille a negyedik bajnoki címét ünnepelte
Fotó: AFP/Loic Venance

A közösségi médiában egy lelkes – és nem is annyira a Lille-nek, mint inkább a PSG ellen – szurkoló a Ligue 1-szezon utolsó hármas sípszavát követő másodpercekben már közzétette nagy tetszést arató véleményét: „A szegények megelőzték a fővárosi milliárdosokat.”

Ha a mondás első részében akad is némi szépítő túlzás, hiszen a belga határ közelében lévő északfrancia város csapatának költségvetése a negyedik az ottani élvonalban, kétségtelen, hogy nem versenyezhet anyagilag a katari tulajdonban lévő párizsi klubbal. A 2020–2021-es idényben a Lille költségvetése körülbelül 147 millió euró volt, szemben a PSG bevallott 640 millió eurójával. Különleges a két klub versengése miatt, hogy a Lille luxemburgi tulajdonosa, a Marlyn Partners tavaly decemberben Olivier Létangot nevezte ki a klub elnökének, az egykori hivatásos futballista 2012 és 2017 között a PSG alkalmazottja volt, egy ideig sportigazgatóként.

A francia futball alaptézise a fővárosi klub tulajdonosváltása óta, hogy bármelyik sorozatban meglepetés, ha nem a Paris Saint-Germain nyer – így természetesen szenzáció a Lille OSC bajnoki elsősége. Különösen, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy a „Masztiffok” (Les Dogues) a legutóbbi két szezon előtt egyaránt majdnem 100 millió euróért adtak el játékost: 2019 nyarán Nicolas Pépét az Arsenalnak és Rafael Leaót az AC Milannak, 2020-ban Victor Osimhent a Napolinak és Gabrielt ugyancsak az Arsenalnak. Ugyanakkor a Lille még soha nem vásárolt 27 millió eurónál drágábban, ennek köszönhetően Osimhent és Pépét is 50-60 millió eurós haszonnal adta el.

Alighanem az idei nyár is kiárusítást hoz majd, a legnagyobb érdeklődés a korábbi belga gólkirály, a tavaly nyáron a KAA Genttől vásárolt kanadai–haiti Jonathan David és a francia válogatott keretéből éppen csak kimaradt Jonathan Ikonné iránt van, míg a Francia-Guayanából származó kapust, Mike Maignant szinte biztosan megveszi a Giglio Donnarumma utódját kereső AC Milan.

Angliába tart az „új Virgil van Dijk”, a holland Sven Botman. Mindannyian kulcsemberei voltak a bajnokcsapatnak, miként a három török, Mehmet Celik, Yusuf Yazici és Burak Yilmaz, a már 37 éves portugál José Fonte. Szintén bajnok lett a Lille-lel a huszonöt éve a világ legjobbjának választott George Weah – a jelenlegi libériai államelnök – fia, Timothy Weah.

Változás lesz az edzői poszton is, mert a bajnokcsapatot felépítő – 2017-ben a gárdát a 18. helyen átvevő – Christophe Galtier távozott. Mint mondta, négy év elég volt neki egy helyen, elvégezte a munkáját. Az OGC Nice, a Lyon és Napoli ajánlata között válogat. Érdekes egyébként a fentebb már citált becenév eredete. Még az 1930-as évekből származik, a „keresztapa” egy párizsi újságíró volt, aki látva a Parc des Princes-ben a lille-ieket, akik egy pillanatra sem adták fel a harcot, a masztiffokhoz hasonlította őket. A kutyafej negyven éve bekerült a klub hivatalos emblémájába is.

Kapcsolódó írásaink