Sport

Szabó Szebasztián lehajrázta a világcsúcstartót

Úszás. Budapest üzent Tokiónak, megmutatta, hogy lehetséges buborékban is biztonságosan versenyt rendezni

A magyar válogatott negyedik aranyérmét Szabó Szebasztián nyerte 50 m pillangón, a Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka váltónk ezüstérmes lett a Duna Arénában.

Végéhez közeledik a vizes Európa-bajnokság, amely a koronavírus-járvány kitörése óta a világ legnagyobb szabású sporteseménye, amelyet buborékban rendeznek – méghozzá úgy néz ki, sikeresen. Köszönhetően a 350 fős egészségügyi csapatnak, amelynek vezetője, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta: „Minden idők legnagyobb versenybuborékját hoztuk létre, amelyben a legvédettebb helyen maguk a sportolók vannak, és összesen 3700 fő tartózkodik benne. Fontos főpróba ez Tokió előtt, hiszen az lesz majd természetesen a legnagyobb buborék. Az itt felhalmozott tapasztalatokat próbáljuk majd továbbadni a tokiói olimpia lebonyolítóinak.”

Nemcsak a rendezőknek, hanem a sportolóknak is főpróba ez a nyári játékokra, és a magyar úszók többsége biztatóan versenyzett. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka fokozatosan kezdi visszanyerni a formáját. A 400 m vegyesen aratott győzelme után 200 méteren a második idővel jutott a döntőbe, ahová nyolcadikként Sebestyén Dalma került be.

Magyar szempontból a nap legkellemesebb meglepetését Szabó Szebasztián szerezte, aki 50 m pillangón a világcsúcstartó ukrán Andrij Govorovot egy századmásodperccel megelőzve aranyérmes lett. Mégsem volt elégedett, mert a csúcsjavítása nem sikerült. „Annak örülök, hogy magyar színekben megnyertem az első érmemet, azonban jobb időt akartam elérni. Mindenesetre az biztató a száz pillangóra” – nyilatkozta a Győr 25 éves versenyzője.

Késely Ajna is kezdi ledolgozni a lemaradását, 800 m után 1500 méteren is negyedik lett, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória pedig hatodikként ért célba 1500 méteren. A „pillangókirály” Milák Kristóf nagyon bekezdett a 200 m gyors döntőjében, a végére elfáradt, de így is ötödik lett, egyéni csúccsal. A Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka váltónk remekül szerepelt, a brit csapat mögött az olaszokat megelőzve ezüstérmet nyert 4x200 m gyorson.

Kapcsolódó írásaink