Sport

Lewandowski átadta a múltnak Gerd Müller megdönthetetlennek hitt csúcsát

Robert Lewandowski, a Bayern München futballistája egy góllal járult hozzá az Augsburg 5-2-es legyőzéséhez a Bundesliga szombat délutáni zárófordulójában, ezzel 41 találattal zárta az idényt, és megdöntötte a legendás Gerd Müller közel öt évtizede fennálló rekordját.

Lewandowski átadta a múltnak Gerd Müller megdönthetetlennek hitt csúcsát
A 41 gólos Robert Lewandowski a Bundesliga legeredményesebb játékosának járó ágyúszobrocskával, a Torjägerkanonéval
Fotó: AFP/DPA/Sven Hoppe

Müller az 1971/72-es szezonban - szintén a Bayern München játékosaként - 40 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, azóta egy évadon belül senki nem tudott ennyiszer eredményes lenni a német élvonalban.

Lewandowski már a múlt héten, a Freiburg elleni 2-2-es döntetlen során elért góljával beállította nagy elődje csúcsát, ám sokáig úgy tűnt, a rekorddöntés már nem fog összejönni neki. Az Augsburg elleni zárómeccsen több helyzetet is elpuskázott a lengyel támadó, a 90. percben aztán eljött a nagy pillanata: Sané 20 méterről leadott lapos lövése kipattant a kapusról, az ötösön ólálkodó Lewandowski pedig keselyűként csapott le, és a hálóba pofozta a labdát, átadva a múltnak Gerd Müller megdönthetetlennek hitt csúcsát.

Objektum doboz

Robert Lewandowski egyébként hosszú évek óta egészen kiváló formában futballozik, szakmányban termeli a gólokat, a 2019/20-as szezonban nemcsak a Bundesligában, de a Bajnokok Ligájában is ő volt a legeredményesebb, így nem is csoda, hogy a FIFA őt választotta 2020 legjobb férfi labdarúgójának, s ha a járvány nem szól közbe, jó eséllyel elnyerte volna a France Football Aranylabdáját is, amit a pandémia miatt nem osztottak ki.

2013 óta összesen hatszor nyerte el a német élvonal legjobb góllövőjének járó ágyúszobrocskát, a most véget ért idénnyel bezárólag már zsinórban negyedszer végzett a góllövőlista élén. Ha a következő szezonban is sikerül neki, azzal Müller újabb rekordját állíthatja be: a „Nemzet Bombázója” hét gólkirályi címmel büszkélkedhet.

Kapcsolódó írásaink