Sport

Európa csúcsán Milák

Kós Hubert junior világcsúccsal döntős kétszáz vegyesen a Duna Arénában

Minden idők második legjobb eredményével nyerte Milák Kristóf a 200 méter pillangó döntőjét, amelyben Kenderesi Tamás bronzérmes lett az úszó-Európa-bajnokságon a Duna Arénában.

Európa csúcsán Milák
Még Milákot is meglepte, hogy formába hozás nélkül megközelítette a világrekordját
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Míg a múlt század végén, a 21. század elején a mellúszás volt az egyik legerősebb szakágunk – Kovács Ági, Rózsa Norbert, Gyurta Dániel olimpia bajnok lett –, addig jelenleg a vegyesúszás mellett a pillangó az erősségünk. Ezért két úszónknak is szurkolhattunk a 200 méter pillangó döntőjében, amelyben a világcsúcstartó Milák Kristóf – nehéz jelzőt találni rá – káprázatosan úszott, és 1:51.10 perces idővel győzött, aminél csak a világrekordja jobb.

Kenderesi Tamás szokásához híven nem siette el a táv elejét, de jó hajrával elcsípte a bronzérmet. „A döntő előtt nagyon rosszul éreztem magam, majd összeestem – árulta el Milák. Úgy látszik, ha gyengének érzem magam, akkor vagyok a medencében erős. Az idő? Hát, nem panaszkodhatok…”

A kirobbanó formában szereplő – 50 méter háton két világcsúcsot úszó – orosz Kliment Kolesznyikov nyerte a 100 méter gyors döntőjét. A hatos pályán versenyző Németh Nándor a harmadik helyért hajrázott, azonban egy tizedmásodpercre lemaradt a dobogóról. Mégsem lehetett elégedetlen, mert 47.84 másodperccel csapott a célba, ezzel 16 századot faragott Milák Kristóf 48.00-as országos rekordjából, így első magyarként törte át a 48 másodperces határt. Az 1500 méteren az orosz Mihajlo Romancsuk nyert, Kalmár Ákos a hatodik helyen ért célba.

A férfi 200 méter vegyesen magyar szempontból nem csupán az érmeszerzés, hanem az olimpiai részvétel a tét, mivel a tizedik Eb-jén induló Cseh Lászlónak még bizonyítani kell, hogy a fiatal Kós Hubert mellett helye van a tokiói csapatban. Világbajnokunk ugyanis a két éve a világbajnokságon elért 1:57.79 perces idejét a járvány, majd műtét miatt nem tudta megközelíteni. Az előfutamban Cseh 1.58.46 perces, reménykeltő idővel csapott célba, míg a 18 esztendős Kós 1:58.87-tel lett hatodik.

Az esti elődöntőben a 35 éves Cseh csak egy századmásodpercet javítva a hetedik lett, Kós Hubert saját junior világcsúcsából (1:57.58) több mint fél másodpercet faragva, 1:56.99 perccel elsőként jutott a döntőbe. Női 200 méter pillangón a címvédő Kapás Boglárka és az olimpiai bajnok Hosszú Katinka indulhatott az elődöntőben. Jakabos Zsuzsanna 2:09.35 perces ideje ugyan a negyedik volt az előfutamban, de egy nemzetből maximum két versenyző juthat az elődöntőbe. Kapás a legjobb, Hosszú a második idővel lett döntős, így csütörtökön is lesz kiért szurkolni.

Kapcsolódó írásaink