Sport

Kettős siker 400 vegyesen

A tizenötödik EB-aranyérmét nyerte Hosszú Katinka – az újonc Mihályvári-Farkas Viktória olimpiai A szinttel lett ezüstérmes a Duna Arénában

A világ idei legjobb eredményével győzött Hosszú Katinka az egyéni rekordot javító Mihályvári-Farkas Viktória előtt 400 méter vegyesen a budapesti úszó Eb-n.

Kettős siker 400 vegyesen
Védőmaszkban az érmesek: Mihályvári-Farkas Viktória és Hosszú Katinka
Fotó: Magyar Úszószövetség

Ötvenegy ország legjobb úszóinak részvételével elkezdődött az olimpiai előtti utolsó vizsga, az Euró­pa-bajnokság. A nyitónap legkellemesebb meglepetését Mihályvári-Farkas Viktória szerezte, az FTC 17 éves versenyzője a 400 m vegyes előfutamában Kapás Boglárkát és Jakabos Zsuzsannát megelőzve a második legjobb, olimpiai A szintes idővel került a döntőbe.

Így az első helyen továbbjutó világcsúcstartó Hosszú Katinka mellett rajtolhatott a fináléban. A döntőben Hosszú végig az élen úszott, esélyt sem adott a brit Aimee Willmottnak, és 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja ebben a számban, összességében pedig 15. aranyát nyerte kontinensviadalon. Mihályvári-Farkas féltávnál még csak a hetedik volt, de mellen felzárkózott a harmadik helyre, gyorson látványos hajrával a brit versenyzővel egyszerre csapott célba, és újabb egyéni rekorddal holtversenyben ezüstérmes lett.

A medencéből kiszállva Hosszúnak édesanyja gratulált a LED-falon keresztül, mivel az Eb-t a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg. „Boldog vagyok, mert nem csupán nyertem, hanem az időeredményem is biztató – mondta mosolyogva az aranyérmes. – Szerettem volna 4:35 percen belül úszni, ami sikerült. Edzésből jöttem, de nekem fontosak a versenyek a formába kerüléshez.”

Micsoda találkozás, a jelen és a jövő a vegyes zónában ismerkedett meg, Hosszú gratulált Mihályvári-Farkasnak, aki úszott a boldogságban. „Az utolsó ötvenen minden beleadtam, alig akartam elhinni, hogy második lettem, újabb egyéni csúccsal. Kimondhatatlanul boldog vagyok, készülhetek pályafutásom első olimpiájára” – nyilatkozta. A 4×100 méteres férfi váltónk negyedik, a női nyolcadik lett.

Orbán Viktor fogadta a FINA alelnökét

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten zajló vizes Eb-ről, a fiatal úszók továbbképzéséről és a magyar úszósport támogatásáról is tárgyalt a Karmelita kolostorban Husain Al Musallammal, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnökével, a szervezet elnökjelöltjével. A megbeszélésen értékelték a Budapesten zajló vizes Európa-bajnokságot, amely a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb európai úszóverseny.

A sportág hazai helyzetéről kormányfő elmondta: a tizenhat kiemelt sportág közül az úszás részesül a legmagasabb állami támogatásban, és 2010 óta, a tanuszodaprogramot is beleértve, a kormány 163 milliárd forintot fordított uszodák fejlesztésére és építésére.
(SM)

Kapcsolódó írásaink