Sport

Már készülhet a Balla, Takács duó Tokióba

A tartalékos magyar válogatott az olimpiai számokban közepesen szerepelt a szegedi világkupán

A magyar válogatott ugyan 15 érmet nyert a szegedi kajak-kenu világkupa-versenyen, azonban tartalékosan több olimpiai számban a vártnál gyengébben szerepelt. Balla és Takács második helye olim­piai indulást ér.

Már készülhet a Balla, Takács duó Tokióba
Balla Virág (jobbra) és Takács Kincső igazolta, övék a legjobb női kenupáros itthon
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mivel a világkupa-verseny eredménye a legtöbb számban nem számít bele a magyaroknak az olimpiai csapatba kerülésért vívott versengésbe, ezért legjobbjaink közül sokan kihagyták a nemzetközi viadalt, s a két hét múlva esedékes hazai válogatóra készülnek.

Kivétel volt a női kenu kettesek 500 méteres versenye, amely a két magyar döntősnek olimpiai válogató is volt. A Balla Virág, Takács Kincső páros az ukránok mögött másodikként ért célba, míg hazai riválisa, a Gönczöl Laura, Opavszky Réka negyedik lett, így az ezüstérmesek készülhetnek az olimpiára. „Mindenképpen hasznos volt ez a verseny, mert a tavalyi versenyszünet után lemérhettük, hol állunk a nemzetközi mezőnyben. Boldogok vagyunk, hogy már hétfőn elkezdhetjük a felkészülést Tokióra” – mondta Balla Virág.

A férfi kenu kettesek 1000 méteres döntőjében a szerdán olimpiai kvótát szerző Adolf Balázs–Fejes Dániel duó csak nyolcadik lett, jelezve, hogy sokat kellene fejlődniük a sikeres tokiói szerepléshez. A kajakosaink közül a világbajnok Kopasz Bálint nem hagyta ki a hazai válogató miatt a világkupát, viszont a rendkívül erős mezőnyben csak negyedik lett.

Meglepetésre nyert a 21 éves német Jacob Schopf a világbajnok cseh Josef Dostal, a portugál Fernando Pimenta előtt. „Az ellenfeleim nagyon jól felkészültek. Ennyire erős utazósebességet nem szoktak produkálni a rajttól végig, én pedig nem akartam lemaradni. A végén ugyan indítottam, de a többiek is bírták, egyszerűen ők most jobb formában voltak. Nem vagyok elégedett ezzel a helyezéssel, de most ennyire voltam képes” – mondta az MTI-nek Kopasz Bálint.

Olimpiai számban, kajak 200 méteren Tótka Sándor második lett a világbajnoki címvédő brit Liam Heath mögött. Kellemetlen meglepetésre mint a két férfi kajak négyesünk lemaradt a döntőről 500 méteren. A női világbajnokaink közül a szegedi Kárász Anna vállalta az indulást, aki 200-on hatodik, 500-on kilencedik lett. A fiatalok közül a 19 éves Kőhalmi Emese 1000 méteren elsőként, a 20 éves Bakó Olga ugyanott harmadik helyen ért célba, míg női négyesünk ötszázon csak nyolcadik lett.

A para szakágban Kiss Erik KL3-ban és Pulai Erika KL1-ben nyolcadik lett, Rozbora András pedig megnyerte a B döntőt KL2-ben, s így versenyzőink három újabb paralimpiai kvótát szereztek.

Kapcsolódó írásaink