Sport

Továbbra is tart a csoda a Girón

Az élbollyal együtt érkező Valter Attila őrzi a rózsaszínű trikót

Valter Attilát nem nyomta agyon a mázsás teher, az, hogy a világ egyik leghíresebb háromhetes kerékpárversenyén az összetettben vezetőnek járó rózsaszínű trikóban tekerte végig a szakaszt.

Továbbra is tart a csoda a Girón
A Giro d’Italián vezető Valter Attila nagy tekintélyt szerzett társainál a rózaszínű mezt viselve
Fotó: AFP/Dario Belingheri

A Groupama–FDj mindössze 22 éves magyar bringását nem „csak” a mitikus maglia rosa (rózsaszínű mez) illeti meg, hanem a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér is, ezt a belga Remco Evenpoel viselheti helyette. A Notaresco és Termoli közötti 181 kilométeres szakaszon mindössze egy negyedik kategóriás emelkedő teljesítése várt a kerekesekre, így jó esély volt a sprintbefutóra. Ebben az ausztrál Caleb Ewan (Lotto Soudal) bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte az olasz Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation) és a belga Tim Merlier (Alpecin–Fenix) ért célba.

A Groupama–FDJ magyar bringása a győztesével azonos idővel, 36. helyen gurult át a célvonalon. Összetettben Valter Attila előnye továbbra is 11 másodperc a belga Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick-Step) és 16 a Tour de France-győztes kolumbiai Egan Bernal (Ineos Grenadiers) előtt. A verseny másik magyarja, Dina Márton 99. lett, összetettben pedig a 87. pozíciót foglalja el.

A villámgyorsan nagy sztárrá lett Valter Attila nagyon okosan, nagyon szerényen, mégis érzelmesen nyilatkozott a befutó után: „Nem voltam ideges. Szerencsésnek éreztem magam, élvezhettem azt, hogy viselhetem a rózsaszínű trikót. A csapat mindig elöl tartott. Nagyon elismerő tiszteletet kaptam a többiektől a mezőnyben, szeretnék köszönetet mondani minden versenyzőnek a gratulációért. Meg kellett csípnem magam, hogy rájöjjek, hogy valóban velem történik mindez: áthaladhatok Olaszország gyönyörű városain a rózsaszínű trikóban, a szurkolók lelkesedésétől övezve.”

A rózsaszínű mez egyébként éppen idén kilencvenesztendős, 1931-ben Armando Cougnet-nek, a La Gazzetta dello Sport újságírójának ötletére vezették be. Olaszország idén Dante Alighieri halálának 700. évfordulójára emlékezik, ezért a mez nyakába az Isteni Színjáték Pokol fejezetének zárómondatát varrták (olaszul): „És így jutottunk ki a csillagokhoz.”

A 104. Giro d’Italián ma a Foggia és Guardia Sanframondi közötti 170 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre, amelymindösszesen 3479,9 kilométert teker a május 30-i milánói célba érésig.

Kapcsolódó írásaink