Sport

A legeredményesebb aranygyűjtők eddig az oroszok a Duna Arénában

Vizes EB. Rajtra készek Milákék, akik fél tucat aranyat is nyerhetnek

Évtizedek óta az nem változott, hogy magyar szempontból a vizes Európa-bajnokságokon a második hét sokkal érdekesebb.

Emlékezetes volt például az 1995-ös bécsi kontinensbajnokság, amelyre a magyar úszóválogatott az első hét végén, szombaton utazott ki, méghozzá a legendás edző, Széchy Tamás javaslatára szárnyashajóval a Dunán. Az unalmas utazás után úszóink nyolc érmet nyertek.

Azóta jelentősen átalakult az Eb-k programja  – például a vízilabdatornákat külön rendezik –, az viszont változatlan, hogy a szinkronúszásban az oroszok egyeduralkodók. Huszonhat éve mind a három számot megnyerték, a Duna Arénában zajló viadalon eddig nyolc döntőből hatban győztek.

Két napon belül második aranyérmét szerezte az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko, Szvetlana Romasina kettős, amely a technikai után a párosok szabadprogramjában is első lett. Mivel a címvédő oroszok a csapatversenyben nem indultak, ott az ukránok nyerhettek. A magyar csapat – amely a négy csapatot felvonultató kombinációban negyedikként végzett – a szabadprogramjára 77,4000 pontot kapott, és a lengyeleket megelőzve lett hatodik.

Műugróink továbbra sem tartoznak az európai élmezőnybe, a férfiak 3 méteres versenyében a 32 induló közül Bóta Botond a 20. lett, így csak nézője lehet a 12-es döntőnek.

Hétfőn viszont végre elkezdődnek az úszók versenyei a Duna Arénában is, ahol az 56 fős magyar csapat – Milák Kristóf főszereplésével – akár fél tucat aranyérmet is nyerhet.

Kapcsolódó írásaink