Sport

Doppingvétség plusz fegyelmi

Tiszeker Ágnes szerint sok szálon fut ez a csúnya ügy

Nagyon csúnya ügy ez, és nem szerencsés, hogy a sajtó előtt zajlik a szennyes teregetése mindaddig, amíg nem dönt a nemzetközi szövetség – mondta lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a magyar sportlövészetben kirobbant doppingbotrányról.

Doppingvétség plusz fegyelmi
Tiszeker Ágnes várja a döntés hírét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az esetről tegnapi lapszámunkban már írtunk, röviden annyi, hogy az indiai világkupán megbukott a doppingvizsgálaton az egyik magyar sportoló, aki védekezésül – miután a B-mintája is tiltott szert mutatott ki – bizonyítékokat nyújtott be arra, hogy a szállodai szobájában anno váratlan vendég járt, s a csatolt biztonsági kamerafelvétel szerint eltöltött bent 45 percet. A szereplők neve nem nyilvános, de a magyar szövetség a behatolóban felismerni vélte az olimpikon Sidi Pétert, akivel szemben fegyelmit indított. Az, akinek a szobájában jártak, a másik válogatott és olimpiai kvótás Péni István.

Tiszeker Ágnessel elméleti síkon beszéltünk a várható fejleményekről, szerinte, ha szabotázs történt, a Nemzetközi Sportlövő Szövetség – akié a minta és a vizsgálat elsődleges lebonyolításának joga – dönthet úgy, hogy felmenti a doppingvétség vádja alól az érintettet, és akkor ott lehet az olimpián, de más kimenetele is lehet az ügynek. A döntésről egyelőre a MACS nem kapott hivatalos értesítést.

Azzal kapcsolatban, hogy jellemző-e a doppingolás a sportágra, azt mondta Tiszeker Ágnes, hogy nagyon nem, egykor még béta-blokkolókkal próbálkoztak egyesek, hogy nyugodtabban tudják tartani a fegyvert, de nem életszerű a mostani eset. Az sokakkal megesett, és példának a kerékpáros Alberto Contador esetét hozta fel a MACS vezetője, hogy azzal védekezik valaki: ő nem doppingolt, valamit az életébe, italába tettek.

De a védekezést mindig megvizsgálják. A háromszoros Tour de France-győztes bringás a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon végül elveszítette a perét, mert nem találtak az általa megnevezett vágóhídon tiltott szerrel kezelt húsokat, vagyis bebizonyosodott, hogy doppingolt, és elvették több győzelmét, s két évre el is tiltották.

A témára, amint hivatalos tájékoztatást kap a Magyar Antidopping Csoport, még visszatérünk.

Asztmagyógyszerrel élt vissza a brit

Nagy-Britannia legeredményesebb paralimpiai bajnokát, a tizennégyszeres aranyérmes úszó és kerékpáros Sarah Storey-t azzal vádolják, hogy visszaélt az engedélyezett asztmagyógyszer használatával, azaz doppingolt. A hírt a The Times hozta elsőként. A gyanú szerint Storey a 2012-es, londoni paralimpián a számára terápiás szerként engedélyezett asztmaellenes szalbutamolt túladagolta, ezzel megsértette a tiszta versenyzésre vonatkozó előírásokat.

Kapcsolódó írásaink