Sport

A huszonegy éves Szőke Alex olimpiai kvótát szerzett Szófiában

Birkózó kvalifikációs viadal

A magyar sport 126. tokiói olimpiai kvótáját a kötöttfogású Szőke Alex szerezte, aki a 97 kilósok mezőnyében bejutott a döntőbe a birkózók utolsó, szófiai olimpiai kvalifikációs viadalán.

Az ESMTK 21 éves versenyzője két fölényes győzelemmel jutott a legjobb négy közé, miután a görög Laokratisz Keszidiszt és a spanyol Jesus Gasca Fresnedát is technikai tussal verte. A kvótát jelentő fináléért az olaszok georgiai származású Európa-bajnoki ezüstérmesével, Nikoloz Kakhelashvilivel birkózott.

A magyar junior Európa-bajnok két remek pörgetést is bemutatva 6–1-es pontozással legyőzte esélyesebb ellenfelét. Ezután a szőnyegre vetette magát örömében, mert pályafutása eddigi legnagyobb felnőtt sikerét érte el, egyúttal ő lett a szófiai küldöttség egyedüli kvótaszerzője.

A tokiói olimpián összesen hat magyar birkózó szerepelhet. Korábban Sastin Marianna (62 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), illetve három másik kötöttfogású, Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) biztosította indulását a játékokon.

Kapcsolódó írásaink