Sport

Sárga után rózsaszín trikóra hajt Egan Bernal

Két magyar bringás is rajtol Torinóban a 104. Giro d’Italián

Ma a 8,6 kilométeres torinói időfutammal kezdődik a 104. Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny, amelyen 23 csapat 184 versenyzője összesen 3479,9 kilométert tesz meg a május 30-i milánói célba érkezésig.

Nincsenek könnyű helyzetben az összetett győztesére fogadók, mert ezúttal is több esélyese van a sok meglepetést ígérő háromhetes körversenynek. A rózsaszín trikóért hajt majd a Vuel­ta-győzelemmel már rendelkező Simon Yates, a BikeExchange brit sztárja. A Giro másik nagy favoritja Egan Bernal, aki a címvédő brit Tao Geoghegan Hart távollétében az egyes rajtszámot viseli majd.

Amennyiben hátfájdalmai nem akadályozzák, Bernal, a 2019-es Tour kolumbiai győztese – megtámogatva az Ineos Grenadiers szokás szerint erős sorával – jó esélyekkel pályázik az elsőségre az összesen mintegy 47 ezer méter szintkülönbségű versenyen.Rajtuk kívül az összetett dobogójáért a rutinos spanyol Mikel Landa (Bahrain-Victorious), míg a fiatalok közül vélhetően az orosz Alekszandr Vlaszov (Asztana), a tavalyi második ausztrál Jai Hindley (DSM) és a portugál Joao Almeida (Deceuninck – Quick-Step) lehet harcban.

Nem indul a viadal 2018-as győztese, a brit Chris Froome, aki súlyos sérülése után a jövő hónapi Tour de France-on szeretne visszatérni. A Giro történetében először két magyar, Valter Attila és Dina Márton is indul. A tavaly – még a CCC színeiben – összetettben a 27. Valter javíthat helyezésén, mert a Groupama-FDJ kapitánya, a francia Thibaut Pinot hátfájdalmai miatt lemondta a részvételt.

Így rutinosabb társak segítése mellett a kiemelkedő szakaszeredményekért és a saját jó összetett eredményéért is harcolhat a Tour de Hongrie címvédője. A 2019-es magyar körversenyen második Dina lesz a harmadik magyar kerékpáros, aki bemutatkozhat a Grand Touron. Az EOLO-Kometa 25 éves versenyzője jó előjelek után vághat neki a torinói nyitánynak, mivel az áprilisi alpesi körversenyen másodikként zárt a hegyi pontversenyben.
 

Kapcsolódó írásaink